«Μπαράζ» ελέγχων έχει διενεργήσει το τελευταίο διάστημα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να διαπιστώσει κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού σε γηροκομεία στο Λεκονοπέδιο της Αττικής.

Τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους σε 5 ΜΦΗ της ΠΕ Αττικής στους δήμους Γλυφάδας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Χαλανδρίου και Πειραιά, ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Χαλάνδρι όπου επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξεως των 5.000 ευρώ σε μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για μη υποβολή των ασθενών/φιλοξενούμενων σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό εντός των τελευταίων 48 ωρών και αρνητικό test RT-PCR για την εισαγωγή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr σε δύο μονάδες από τις 10 έως τις 15 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα και ενημέρωθηκε ο ΕΟΔΥ.

Σε όλες τις ΜΦΗ διαπιστώθηκε:
  • προμήθεια μέσων προστασίας (μάσκες, ρόμπες, γάντια, οφθαλμική προστασία), υλικών για υγιεινή χεριών και αναπνευστική υγιεινή (αντισηπτικά, υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες, χαρτομάντηλα),
  • εκπαίδευση προσωπικού για την ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ενημέρωση για τις οδηγίες του ΕΟΔΥ,
  • ανάρτηση έντυπων οδηγιών υγιεινής χεριών και ορθής διαδικασίας εφαρμογής και αφαίρεσης ατομικού εξοπλισμού προστασίας,
  • διενέργεια θερμομέτρησης προσωπικού πριν την εργασία,
  • σήμανση στην είσοδο του φορέα για αποφυγή επισκεπτηρίων,
  • τήρηση της απαγόρευσης του επισκεπτηρίου,
  • υποβολή των εργαζομένων σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό εντός των τελευταίων 48 ωρών.

«Οι έλεγχοι της ΕΑΔ πιστοποιούν την τήρηση των πρωτοκόλλων κατά την διάρκεια των ελέγχων ενώ παράλληλα στοχεύουν στην υπενθύμιση των υπευθύνων των Μονάδων των υποχρεώσεων και των ευθυνών τους», δήλωσε o διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και συνέχισε: «Είναι σημαντικό να μην χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού των κρουσμάτων την επομένη των ελέγχων. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε ΜΦΗ σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες».

Από τους ελέγχους σε γηροκομεία προέκυψαν οι εξής αριθμοί:

Μέχρι σήμερα Δευτέρα η ΕΑΔ και η ΓΓΕΠΚ πραγματοποίησαν 208 ελέγχους.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ έχει προγραμματίσει να κάνει 252 ελέγχους.

Πρόστιμα: 28 περιπτώσεις= 131.000 κυρίως για μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίου προσωπικού και μη θερμομέτρηση προσωπικού.

Πηγή: protothema.gr