Λινού: Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα εντός 8ημέρου θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων

maska stin attiki

Ανήσυχη η Αθηνά Λινού για τα αυξημένα κρούσματα – Εφιστά την προσοχή όλων ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα

Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, στην πρωινή εκπομπή του Open TV. H επιδημιολόγος ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά, που έχει πάρει την ανηφόρα καθώς μέσα σε 8 ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων.

«Δραματική αύξηση αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα»

«Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού». Η κυρία Λινού τόνισε ότι: «Για κάθε ένα γνωστό κρούσματα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

metra prostasias gia koronoio xrisi maskas

«Ελπίδα το ότι πολλά κρούσματα είναι ήπια»

«Έχουμε πολλά κρούσματα τα οποία είναι ήπια και αυτό είναι το ευχάριστο ή θα έλεγε κανείς πως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η ’’παρατήρηση’’ που δημιουργεί ελπίδες. Αλλά, αυτό δε μας δίνει καμία βεβαιότητα ότι δε θα αυξηθούν σε 15 μέρες αντίστοιχα τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες, στις ΜΕΘ ή και οι θάνατοι, καθώς δε ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων».

«Οι ασυμπτωματικοι παραμένουν μια παγίδα»

«Αυτό είναι το περίεργο και το επικίνδυνο του συγκεκριμένου ιού ότι αρκετοί παραμένουν ασυμπτωματικοι και αρκετοί από τα κρούσματα είναι προσυμπτωματικά. Δηλαδή, για 3-4 μέρες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και εκείνη την περίοδο διασπείρουν. Βεβαίως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όταν έχεις έντονα συμπτώματα διασπείρεις περισσότερο αλλά επίσης τότε προσέχεις και περισσότερο ή μπαίνεις σε καραντίνα. Είναι μια ισορροπία πολύ περίεργη γι΄ αυτό χρειαζόμαστε τα γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα», είπε, τέλος η επιδημιολόγος κ. Αθηνά Λινού.

Με πληροφορίες από kedenews.gr, opentv