Κοντοζαμάνης: Σε εκτεταμένες πληθυσμιακές ομάδες τα «rapid test»

Τεστ εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού, όμοια με αυτά που γίνονται στην δομή της Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ακόμα και σε εξωτερικά ιατρεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ώρες που δεν λειτουργούν τα εργαστήρια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στη μάχη ανίχνευσης του Covid-19 θα εισέλθουν και τα Κέντρα Υγείας.

Δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή διακοπής των τεστ ή θέμα επάρκειας στην αγορά

Μάλιστα επισήμανε, ότι κανείς που έχει ανάγκη δεδομένων των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί δεν θα στερηθεί την εξέταση. Αντιθέτως, θα του παρέχεται δωρεάν.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η τεχνολογία εξελίσσεται και στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου του κορονοϊού και τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με δύο ακόμη μηχανήματα που χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Real-time PCR» τα οποία έχουν παραδοθεί και ξεκινάει η εγκατάστασή τους στο νοσοκομείο «Αττικό» και στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»., έτσι είπε αυξάνεται «η παραγωγική δυνατότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας σχεδόν κατά δώδεκα χιλιάδες τεστ ημερησίως».

Ο υφυπουργός τόνισε πως έχουν αυξηθεί τα  σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και των εργαστηρίων παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου και στα Κέντρα Υγείας της χώρας. Και φυσικά συνεργαζόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με τον ιδιωτικό τομέα με εργαστήρια που  πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ’ όσα ορίζει η διεθνής βιβλιογραφία

Αναφορικά με τα ταχέα τεστ είπε ότι «θα παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε αρκετές φορές το τεστ και εάν χρειαστεί να κάνουμε μοριακό έλεγχο και στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ