Σενάριο καθολικού lockdown δεν υπάρχει στον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στην Athensvoice.gr, αναφέρθηκε στα πολλά καθημερινά κρούσματα στην Αττική και επισήμανε πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο του lockdown».
Προέχει η κοινωνική συνοχή
Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο. Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος «σοφίας» στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».
Επιδημιολογική εικόνα

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, λέει ότι τον προβληματίζει και «για αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: «Η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες».

Οι αντοχές του ΕΣΥ

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στις αντοχές του Ε.Σ.Υ, τόνιζε πως κανείς δε θα μείνει χωρίς φροντίδα, όπως δεν έμεινε κανένας μέχρι σήμερα. Ενημέρωσε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κορονοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες.

kikilias kai tsiodras

O καθηγητής Τσιόδρας στην πρώτη γραμμή

Σχετικά με την επαναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κάθε πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και ύστερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην προσφορά του, η οποία είναι τεράστια.