Εύσημα ΠΟΥ στην Αθήνα για τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid-19

Εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πήρε η Αθήνα για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα την πανδημία. Συγκεκριμένα, σε ένα εκτενές άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη διάρκεια του Covid-19» στην ιστοσελίδα του, ο ΠΟΥ κάνει ένα αφιέρωμα για τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, μέσω του οποίου η ελληνική πρωτεύουσα παρουσιάζεται ως πόλη πρότυπο για τις ευπαθείς ομάδες.

«Καθώς ο COVID-19 σάρωσε την Ευρώπη, η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει εθνικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, ενώ κινήθηκε επίσης γρήγορα για να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς για την προστασία των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων», ξεκινά το άρθρο και συνεχίζει λέγοντας πόσο θα επηρεάζονταν οι ευπαθείς ομάδες. «Γνώριζαν ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες ομάδες που θα αντιμετώπιζαν απομόνωση, διαταραχές στις υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτές οι ομάδες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και εμφάνισης σοβαρότερης περίπτωσης, λόγω των υψηλότερων ποσοστών μη μεταδοτικών ασθενειών».

Δημιουργία νέων δομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το αφιέρωμα επίσης κάνει αναφορά στις δυο νέες δομές που δημιουργήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων στην διάρκεια της πανδημίας: Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, που συνδυάζει τη διαμονή με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των φιλοξενουμένων αλλά και τον Ξενώνα Μεταβατικής φιλοξενίας, το οποίο είναι ένα πιο εξειδικευμένο Κέντρο για ουσιοεξαρτημένα άτομα.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και φιλοξενεί δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα: «Αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές μας έχουν διδάξει ότι το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται πάντα με την συνεργασία και τις συνεπείς προσπάθειες. Όταν η πόλη και η κοινωνία των πολιτών ενώνουν τις προσπάθειές τους, το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από καρποφόρο, καθώς μαζί μπορούμε να ανοίξουμε μια ολοένα και πιο ασφαλή ομπρέλα πάνω από τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Σε αυτή τη μάχη ενάντια στο χρόνο, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

«Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την Ελλάδα με υπεράσπιση και τεκμηριωμένη πολιτική καθοδήγηση για το COVID-19 και μετά. Η προσέγγιση «ολόκληρης της κοινωνίας» δεν αφήνει κανέναν πίσω και ενισχύει τα καλύτερα κοινωνικά πρότυπα δημιουργώντας ένα νέο θετικό φυσιολογικό που ελαχιστοποιεί το στίγμα και τις διακρίσεις », τόνισε η Marianna Trias, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Ελλάδα.