Β. Κικίλιας: Μείωση clawback και αναβάθμιση ΠΦΥ για τη χρονιά που τρέχει

Σημαντική μείωση του clawback για τη χρονιά που τρέχει και αναβάθμιση της ΠΦΥ, ανακοίνωσε στην ομιλία του στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο HEALTHWORLD, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Με βάση τη διαπραγμάτευση την οποία έχουμε κάνει σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σημαντική μείωση του clawback για τη χρονιά που τρέχει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε τον συμψηφισμό clawback και επενδύσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2019 ως «επιβράβευση αυτών οι οποίοι σκέφτονται ότι μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας, στην έρευνα, στην καινοτομία, σε επενδύσεις κτιριακές ή προσωπικού».

Τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για τη Δημόσια Υγεία, «ο οποίος έρχεται να αυξήσει και τα όρια του προϋπολογισμού μας για το φάρμακο και στον οποίο τη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων, δίνει τη δυνατότητα και αυξάνει περεταίρω τις δυνάμεις και τη δυναμική του χώρου» ανέφερε ο Υπουργός.

Προανήγγειλε ανακοίνωση για αναβάθμιση της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις επόμενες μέρες που ξεκινάει με Covid Centers και προχωρά σε δίκτυα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, τις δομές των Δήμων, ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

«Η μεταρρύθμιση αυτή θα καλύψει το σύνολο των αναγκών ως προς το gatekeeping, δηλαδή τη δυνατότητα να προφυλαχθούν τα Νοσοκομεία μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: eody.gov.gr