Η πανδημία συνεχίζει την ανοδική πορεία της στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει χθες Τετάρτη 1547 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού και νέα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την χρήση μάσκας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον στα 3.4299. Ευτυχώς η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει αναρρώσει και είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο σε πολλούς εξ αυτών έχει δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα: αν χρειάζεται η χρήση μάσκας, δεδομένου ότι εφόσον νόσησαν και ανάρρωσαν έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Το μέσο πρόληψης είναι η μάσκα

Οι Πνευμονολόγοι και οι Λοιμωξιολόγοι συμβουλεύουν να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκα ακόμη και όσοι νόσησαν από τον κορονοϊό, αφού η διάρκεια της ανοσίας διαρκεί μήνες. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να ξανά κολλήσουν. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση μάσκας.

Μπορεί να νοσήσει κάποιος δεύτερη φορά από τον κορονοϊό;

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και η απάντησή του ήταν καθησυχαστική. «Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Απλά έχουν καταγραφεί περιστατικά που μπορεί να ήταν ένα δείγμα αρνητικό και το επόμενο θετικό ή δυο δείγματα ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος».

Πηγή: eody.gov.gr