fbpx
Το φιλί της ζωής – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Το φιλί της ζωής – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Το φιλί της ζωής είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς.

Γράφει η Διασώστρια του ΕΚΑΒ Διονυσία Ψαρή 

Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής αποτελεί άλλη μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης υποστήριξης.

Το φιλί της ζωής - ΚΑΡΠΑ ΕΚΑΒ Διονυσία Ψαρή
Διονυσία Ψαρρή,
Διασώστρια ΕΚΑΒ
BLS/AED – ILS INSTRUCTOR
PHTLS INSTRUCTOR

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (Suddenly Cardiac Arrest – SCA), αριθμεί περί τους 350.000 – 700.000 αιφνίδιους παθόντες κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των θυμάτων Καρδιακής Ανακοπής αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων των συστημάτων επείγουσας προ – νοσοκομειακής φροντίδας παγκοσμίως. Τα πρώτα λεπτά αποτελούν σημαντική παράμετρο θετικής ή αρνητικής εξέλιξης της κατάστασης του αιφνιδίως παθόντα.

Η αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής από τους παρευρισκόμενους, η ενεργοποίηση του συστήματος επείγουσας προ – νοσοκομειακής φροντίδας με ταυτόχρονη υποστήριξη του θύματος με βασική Κάρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ, καθώς και η γρήγορη ενεργοποίηση του Αυτόματου Εξωτερικού ΑπινιδωτήAED, αποτελούν τους δύο πρώτους βασικούς κρίκους της αλυσίδας της επιβίωσης (ERC). Η επίτευξη όμως της αλληλουχίας των ενεργειών προϋποθέτει κάποια πολύ σημαντικά βήματα. Αρχικά, βασικός άξονας, αποτελεί η εκπαίδευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του γενικού πληθυσμού, στην βασική Κάρδιο-Αναπνευστική Αναζωογόνηση και την χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή,

Ανακοπή καρδιάς και το.. «φιλί της ζωής»

Με τον όρο ανακοπή εννοούμε τη διακοπή της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας, είτε από αναπνευστικά αίτια (π.χ. ένα ξένο σώμα, που φράζει τον αεραγωγό), είτε καρδιολογικά (π.χ. ένα εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου). Από τη στιγμή που διακόπτεται η ροή του οξυγόνου στον οργανισμό, σε 1-2min, το θύμα χάνει τις αισθήσεις του, και στα 5min σταματάει η εγκεφαλική λειτουργία. Με την ΚΑΡΠΑ, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε, με τους χειρισμούς μας, τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, «αγοράζουμε χρόνο», όπως λέμε χαρακτηριστικά, μέχρι το θύμα να μπορέσει να δεχτεί εξειδικευμένη βοήθεια.

Αρωγός μας, στην προσπάθεια αυτή, είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED), ένα εύχρηστο φορητό Εικόνα 1. Τηλεφωνική οδηγία έναρξης ΚΑΡΠΑ από το Σ.Κ. της υπηρεσίας Επειγόντων. μηχάνημα, το οποίο τοποθετείται στο γυμνό στήθος του θύματος, και έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει ρεύμα, όταν χρειάζεται, ώστε να αποκαταστήσει τον «άστατο» καρδιακό ρυθμό, που πιθανώς έχει οδηγήσει στην καρδιακή ανακοπή. Η έγκαιρη απινίδωση, μέσα στα 3-5 πρώτα λεπτά, αυξάνει το προσδόκιμο της επιβίωσης στο 49-75%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, AED πρέπει να υπάρχει
οπουδήποτε διακινούνται πάνω από 500 άτομα ημερησίως. Η χρήση του είναι απλή, καθώς όλες οι ενέργειες «υπαγορεύονται» από το ίδιο το μηχάνημα.

Η άμεση ΚΑΡΠΑ και ο χειρισμός του AED, βασίζονται σε συγκεκριμένο απλό πρωτόκολλο, απόλυτα βατό και διαχειρίσιμο από τον οποιονδήποτε πολίτη, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC).

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν δούμε κάποιον να καταρρέει μπροστά μας;

 • Αρχικά, και πάνω απ’ όλα, ελέγχουμε την ΑΣΦΑΛΕΙΑ κατά την προσέγγιση. Είναι απαραίτητο, και αδιαπραγμάτευτο, να είμαστε απολύτως ασφαλείς, για να ξεκινήσουμε το οτιδήποτε. Φανταστείτε, απλά, ότι αν εμείς πάθουμε κάτι, ξαφνικά τα θύματα γίνονται δύο, χωρίς κανέναν άλλον να μας βοηθήσει. ΑΣΦΑΛΕΙΑ για εμάς, το θύμα, τυχόν παραβρισκόμενους, και το περιβάλλοντα χώρο. (Παραδείγματα πιθανών κινδύνων: διερχόμενα οχήματα, νερά, γυαλιά, ηλεκτροφόρα καλώδια, επιθετικοί παραβρισκόμενοι, κ.λπ.)
 • Αφού έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, προσεγγίζουμε το θύμα, γονατίζουμε δίπλα του, ελέγχουμε το επίπεδο συνείδησής του, ανακινώντας τον ελαφρά από τους ώμους, και ρωτώντας τον δυνατά, κοντά στο αφτί του «Είσαι καλά; Είσαι καλά;». Αν απαντήσει, τον ρωτάμε τι έχει συμβεί. Αν όχι ελέγχουμε την αναπνοή.
 • Ελέγχουμε αν αναπνέει. Πως το κάνουμε αυτό; Απελευθερώνουμε τον αεραγωγό, κάνοντας μια ελαφριά κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω, ανυψώνουμε το πιγούνι και σκύβουμε, τοποθετώντας το πρόσωπό μας αρκετά κοντά στο δικό του, κοιτάζοντας προς τον θώρακα. Ο σκοπός είναι να ακούσουμε αν αναπνέει, να νιώσουμε την ανάσα του στο μάγουλό μας, και να δούμε αν ανυψώνεται ο θώρακάς του. Ο έλεγχος αυτός διαρκεί όχι παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα. Αν αναπνέει, τον γυρίζουμε στο πλάι, σε θέση ανάνηψης ή θέση ασφαλείας. Αν όχι, καλούμε ΑΜΕΣΑ το ΕΚΑΒ (166).
 • Καλούμε το ΕΚΑΒ (166), με ανοιχτή ακρόαση, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα συμπιέσεις. Αν υπάρχει κι άλλος παραβρισκόμενος, αναλαμβάνει αυτός να τηλεφωνήσει και να φέρει τον AED. Μια σωστή κλήση στο ΕΚΑΒ, περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: το όνομά μας, το τηλέφωνό μας, την ακριβή διεύθυνση, που βρισκόμαστε, και το τι περιστατικό έχουμε. «Έχω θύμα, που ΔΕΝ αναπνέει». Κλείνουμε τελευταίοι το τηλέφωνο, σε περίπτωση που ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ χρειαστεί κάποια επιπλέον πληροφορία.
 • Ξεκινάμε συμπιέσεις στον θώρακα του θύματος. Πλέκουμε τις παλάμες μας, τοποθετούμε την βάση της παλάμης στο κέντρο του θώρακα, και κάνουμε 30 mσυμπιέσεις, με ρυθμό 100-120/min και βάθος 3-5 cm.
 • Στη συνέχεια, απελευθερώνουμε τον αεραγωγό, όπως κάναμε και στον mέλεγχο της αναπνοής, κλείνουμε τη μύτη του θύματος, σφραγίζουμε σωστά με τα χείλη μας το στόμα του, και δίνουμε 2 εμφυσήσεις.
 • Συνεχίζουμε με τον με την εξής σειρά: τριάντα (30) συμπιέσεις και δύο (2) εμφυσήσεις, μέχρι το θύμα να ανανήψει, ή μέχρι να κουραστούμε (η ασφάλειά μας, πρώτα) ή μέχρι να έρθει και να αναλάβει η εξειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ).
 • ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ AED (GL 2015ERC). Στον γυμνό θώρακα του θύματος, κολλάμε τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή. Ένα δεξιά, κάτω από την κλείδα, κι ένα αριστερά, στη μέση μασχαλιαία γραμμή (για να γίνει πιο κατανοητό, στην πλαϊνή ραφή του ρούχου), μία παλάμη κάτω από τη μασχάλη. Στη συνέχεια, τον ενεργοποιούμε, και πλέον, ακολουθούμε τις οδηγίες του. (Οι απινιδωτές «μιλάνε» και μας οδηγούν βήμα – βήμα).
 •  Σε περίπτωση που το θύμα ανακτήσει την αναπνοή του, το γυρίζουμε σε θέση ανάνηψης και συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε.

Η Covid-19 βάζει τέλος στο «φιλί της ζωής»

φιλί της ζωής
Τηλεφωνική οδηγία έναρξης ΚΑΡΠΑ
από το Σ.Κ. της υπηρεσίας Επειγόντων.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό! Την τελευταία διετία, που η νόσος Covid-19 έχει μπει στη ζωή μας, και ολόκληρος ο πλανήτης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πανδημίας, η οδηγία είναι να ΜΗ γίνονται εμφυσήσεις. Η Covid-19 μεταδίδεται αερογενώς, οπότε, πρέπει να κρατάμε απόσταση από τις αεροφόρους οδούς του θύματος. Ο έλεγχος του επιπέδου συνείδησης γίνεται από απόσταση, δηλαδή δε σκύβουμε κοντά στο θύμα, ο έλεγχος της αναπνοής γίνεται, απλά, τοποθετώντας την παλάμη μας στον θώρακα του θύματος και παρατηρώντας για πιθανή κίνηση, και ΔΕΝ κάνουμε εμφυσήσεις.

Επιπλέον, προτείνεται να σκεπάζεται το στόμα και η μύτη του θύματος, με μάσκα ή κάποιο ύφασμα. Συμπερασματικά, όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουμε την απώλεια της αναπνοής και ξεκινήσουμε ΚΑΡΠΑ, σε συνδυασμό με τη χρήση του AED, όταν είναι διαθέσιμος, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες ανάνηψης του θύματος ανακοπής. Γι’ αυτό, λοιπόν, ψυχραιμία και εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση! Η ΚΑΡΠΑ κι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σώζουν ζωές!

Βιβλιογραφία:

 • Lee SY, Ro YS, Shin SD, Song KJ, Hong KJ, Park JH, et al. Recognition of out-ofhospital cardiac arrest during emergency calls and public awareness of cardiopulmonary resuscitation in communities: A multilevel analysis. Resuscitation. 2018, 128:106–11.
 • Noel L, Jaeger D, Baert V, Debaty G, Genin M, Sadoune S, et al. Effect of bystander CPR initiated by a dispatch centre following out-of-hospital cardiac arrest on 30-day survival: Adjusted results from the French National Cardiac Arrest Registry. Resuscitation. 2019 Nov. 144:91–8.
 • Viereck S, Møller TP, Ersbøll AK, Bækgaard JS, Claesson A, Hollenberg J, et al. Recognising out-of-hospital cardiac arrest during emergency calls increases bystander cardiopulmonary resuscitation and survival. Resuscitation. 2017, 115:141–7
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.