Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει φυματίωση.

Στη δημοσίευσή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, η ομάδα περιγράφει την έρευνα χιλιάδων ανθρώπων από πολλές χώρες για τη συγκέντρωση δεδομένων για ασθενείς με φυματίωση και τη χρήση όσων έμαθαν για να δημιουργήσουν τον αλγόριθμό τους.

Η φυματίωση προκαλείται από 

Η φυματίωση, μολύνει κυρίως τους πνεύμονες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να μολυνθούν και άλλα μέρη του σώματος. Τα βακτήρια της φυματίωσης τείνουν επίσης να παραμένουν αδρανή στους περισσότερους ανθρώπους μετά τη μόλυνση, μερικές φορές για πολλά χρόνια. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν βιώνουν ποτέ συμπτώματα. Άλλοι, ωστόσο, αναπτύσσουν φυματίωση.

Και σε αντίθεση με τις ιστορίες του παρελθόντος, οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά. Το να απαλλαγούμε από τον κόσμο της φυματίωσης έχει αποδειχθεί δύσκολο, διότι πολλά άτομα με ασυμπτωματικές λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι σε θέση να εξαπλώσουν την ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι έως και 25% των ανθρώπων παγκοσμίως μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή.

a sick woman

Τρόπος επίλυσης νόσου 

Μία από τις προκλήσεις της καταπολέμησης της νόσου είναι να μάθουμε ποια άτομα με λανθάνουσες λοιμώξεις θα αναπτύξουν φυματίωση. Η χορήγηση αντιβιοτικών σε άτομα που δεν θα πάρουν ποτέ φυματίωση κοστίζει πάρα πολύ και τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες παρενέργειες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Η εργασία περιελάμβανε την αποστολή ερευνών που ρωτούσαν τους ανθρώπους σχετικά με την έκθεση στη φυματίωση και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Ρώτησαν επίσης για το καθεστώς μετανάστευσης των ερωτώμενων. Οι ερευνητές έλαβαν περίπου 80.000 απαντήσεις και χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο πρόβλεψης.

Συμπέρασμα ερευνητών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με λανθάνουσες λοιμώξεις που ανέφεραν επίσης πρόσφατη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Διαπίστωσαν επίσης έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για ενήλικες με λανθάνουσες λοιμώξεις που ήρθαν σε επαφή με άλλους που είχαν μολυνθεί, όπως και οι μετανάστες γενικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι για εκείνους με λανθάνουσες λοιμώξεις, οι πιθανότητες εμφάνισης φυματίωσης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου – οι περισσότεροι που εμφάνισαν την ασθένεια έτειναν να το πράξουν εντός των δύο πρώτων ετών της μόλυνσης.

Πηγή: Nature.com, medicalxpress.com