Η άσπρη γλώσσα ως θέαμα μπορεί τρομάζει, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που είναι συνήθως ακίνδυνη.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα αίτια και πως η άσπρη γλώσσα μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά.
Άσπρη γλώσσα – Αίτια
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κακή στοματική υγιεινή.
Πολλά μικρόβια, υπολείμματα, καθώς και νεκρά κύτταρα μπορούν να κολλήσουν ανάμεσα στις θηλές του επιθηλίου. Αυτό κάνει την γλώσσα να εμφανίζεται λευκή. Η υγιεινή του στόματος είναι απαραίτητη, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που προκαλούν λευκή γλώσσα ακόμα και σε άτομα που φροντίζουν πολύ το στόμα τους.
Άσπρη γλώσσα και ασθένειες
- Λευκοπλακία
Αυτή η κατάσταση προκαλεί τη δημιουργία λευκών κηλίδων στο εσωτερικό των μάγουλών σας, κατά μήκος των ούλων, και μερικές φορές στη γλώσσα. Μπορεί να συμβεί εάν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ, καπνίζετε ή μασάτε καπνό. Οι λευκές κηλίδες είναι συνήθως ακίνδυνες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, η λευκοπλακία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος.
- Λειχήνας στόματος
Πρόκειται για μια φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το στόμα και να εκδηλωθεί με παχιά, λευκά κομμάτια δέρματος, που εμφανίζονται στο στόμα και την γλώσσα. Οι λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών, ή των επώδυνων μάγουλων και ούλων.
- Μύκητες στόματος
Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από τον ζυμομύκητα Candida. Είναι σύνηθες να εκδηλώνεται με ”μπαλώματα” στο στόμα και στην γλώσσα. Αυτά έχουν συνήθως λευκό ή ασπρόμαυρο χρώμα και προξενούν δυσάρεστη γεύση. Μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη κατάσταση, ειδικά όταν ο ασθενείς τρώει, ή πίνει.
Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ζυμομύκητες στο στόμα. Αυτό περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά, ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η κακή στοματική υγιεινή, ή η φθορά των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να προκληθεί και από την χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για το άσθμα.

Άσπρη γλώσσα στα παιδιά
Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται εάν η άσπρη γλώσσα στα παιδιά είναι κάτι το φυσιολογικό ή σοβαρό. Ένα απαλό «σκούπισμα» της γλώσσας με ένα βρεγμένο πανάκι θα προσδιορίσει αν το λευκό επίχρισμα φεύγει ή όχι. Στην περίπτωση που δεν φύγει είναι πιθανό να υπάρχει κάποια λίγο πιο σοβαρή υποκείμενη αιτία.
- Οστρακιά
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2004 στην επιστημονική επιθεώρηση «American Family Physician», ένα από τα χαρακτηριστικά της οστρακιάς είναι και η λευκή γλώσσα με ανάγλυφη επιφάνεια, σαν να έχει μικρές κουκκίδες που προεξέχουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά με οστρακιά θα εμφανίσουν επίσης και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο και εξάνθημα.
- Kοξάκι
Το κοξάκι είναι ένας ιός πολύ συχνός για την παιδική ηλικία και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί συχνά λευκές κηλίδες στη γλώσσα. Πρόκειται για πραγματικά επώδυνες εξελκώσεις που προκαλούνται από τον ιό. Αυτές οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Είναι μεταδοτική ασθένεια, οπότε τα παιδιά που έχουν τον ιό θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή και να μην μοιράζονται ποτήρια, σκεύη με άλλα παιδιά.
Άσπρη γλώσσα – Μύκητες και φυσική αντιμετώπιση – Θεραπεία
Σόδα για μύκητες στο στόμα
Η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό pH κι έτσι εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος που ερεθίζουν τα έλκη. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των βακτηρίων προς αποφυγή μολύνσεων. Μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα σε μια οδοντόβουρτσα και να πλύνετε με αυτή τη γλώσσα ή να φτιάξετε ένα διάλυμα με 1 κουτ. του γλυκού σόδα και μισό φλιτζάνι νερό και να κάνετε πλύσεις.
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από την Candida. Έρευνα έδειξε ότι μια ένωση στο σκόρδο που ονομάζεται αλλικίνη ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση του επιβλαβούς στελέχους Candida albicans.
Καθαρισμός γλώσσας – Πρόληψη και αντιμετώπιση
Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί η άσπρη γλώσσα, η βασική στοματική υγιεινή βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα. Πρόκειται γενικά για ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.
Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας λευκής γλώσσας κατά περιόδους. Τέλος, η τακτική επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο είναι σημαντική για την στοματική υγιεινή. Πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα στον οδοντίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Μύκητες στη γλώσσα – Άσπρη γλώσσα και φυσική αντιμετώπιση (Φωτογραφίες)
