Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει την αγαπημένη του προπόνηση και ένας έντονος, ξαφνικός πόνος (side stitch) κάτω από τα πλευρά δεν τον έχει «διπλώσει». Αυτός ο οξύς πόνος είναι ο πόνος στην σπλήνα, ο οποίος αν τεντωθεί λίγο θα αρχίσει να πονά.

Που οφείλεται ο πόνος;

Γιατί, όμως, πονάει η περιοχή; Ο σάκος που περιβάλλει την σπλήνα και λέγεται διαφραγματική επιφάνεια, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος, αρχίζει και πονά.

Ποια είναι η λύση στον πόνο;

Η λύση είναι απλή! Θα πρέπει να σταματήσετε για λίγα λεπτά το τρέξιμο και να συνεχίσετε περπατώντας, παίρνοντας ταυτόχρονα βαθιές αναπνοές. Μετά από λίγο θα δείτε πως ο πόνος στην σπλήνα θα έχει υποχωρήσει και εσείς θα μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο κανονικά.

Αν πάλι είστε σε αγώνα και δεν θέλετε να σταματήσετε το ρυθμό σας, κάντε μια προσπάθεια να συντονίσετε το βήμα σας και την αναπνοή σας. Ένας απλός τρόπος είναι στην εκπνοή να πατήσετε με με το αντίθετο πόδι από την πλευρά που σας πονάει.

Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε ασυνήθιστη προσπάθεια. Συνήθως λοιπόν ο πόνος αυτός «χτυπά» τους αρχάριους.

Συμβουλές από καταξιωμένους δρομείς 

Για του περισσότερους δρομείς το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν ξεκινήσει ο πόνος είναι να σταματήσετε την άσκηση και να πάρετε βαθιές αναπνοές πιέζοντας τα δάχτυλά σας στο διάφραγμα ακριβώς κάτω από τον θώρακα στην πλευρά που πονάτε για 10-15’’. Οι διατάσεις επίσης προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση. Ανοίξτε ελαφρώς τα πόδια σας και τραβήξτε το δεξί χέρι σε έκταση όσο πιο μακρυά μπορείτε προς την αριστερή πλευρά και συνεχίσετε έπειτα με το άλλο χέρι.

Για να αποφύγετε τον πλευρικό πόνο, αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές:

  • Πίνετε νερό, μείνετε καλά ενυδατωμένοι
  • Τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το τρέξιμο
  • Βελτιώστε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης
  • Εξασκείστε τη βαθιά αναπνοή. Ενισχύστε τους μύες του κορμού
  • Μειώστε το ρυθμό σας μέχρι να αλλάξει η φυσική σας κατάσταση
  • Ζεσταθείτε καλά και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το ρυθμό σας
  • Τρέξτε σε μαλακές επιφάνειες για να μειώσετε τη δύναμη πρόσκρουσης

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και θα σταματήσει μετά από μερικά λεπτά. Αν δείτε ότι ο πόνος επιστρέφει ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ίδιας προπόνησης, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.