fbpx
Ρινοπλαστική – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Ρινοπλαστική – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Η μύτη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ανατομικό στοιχείο, το οποίο διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο, τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικό. Λειτουργεί ως κέντρο συμμετρίας για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα μικρές μεταβολές στο σχήμα και το μέγεθός της να επηρεάζουν αισθητά την εμφάνιση και την αρμονία του προσώπου.

Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός Εξειδικευθείς στη Λειτουργική και Επανορθωτική Ρινοπλαστική

Παράλληλα, ανατομικές δυσμορφίες του εξωτερικού και, κυρίως, του εσωτερικού της μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ρινικής αναπνοής, δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινότητα του ατόμου. Η ανάγκη διόρθωσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μύτη οδηγεί, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε επεμβάσεις ρινοπλαστικής.

ρινοπλαστική
Μιχάλης Τσούνης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός Εξειδικευθείς στη Λειτουργική και Επανορθωτική Ρινοπλαστική

Μέθοδοι ρινοπλαστικής

Στη σύγχρονη ρινοπλαστική υπάρχουν δύο βασικές χειρουργικές μέθοδοι: η κλειστή και η ανοιχτή.

  • Στην κλειστή μέθοδο όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης και μέσω αυτών φτάνουμε στις δομές που χρήζουν διόρθωσης.
  • Αντίθετα, στην ανοιχτή μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, γίνεται μία μικρή τομή στη στυλίδα της μύτης. Μέσω αυτής ανασηκώνεται το δέρμα και έτσι αποκτάται πρόσβαση στον οστεοχόνδρινο σκελετό και σε όλες τις εσωτερικές δομές της ρινός.

Διόρθωση της λειτουργίας της μύτης

Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά την αποκατάσταση της λειτουργίας της μύτης, προσφέροντας στον ασθενή ελεύθερη αναπνοή και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Για παράδειγμα, ένα σύνηθες λειτουργικό πρόβλημα της μύτης είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το διάφραγμα βρίσκεται στο κέντρο της μύτης, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα διαμέσου αυτής. Η σκολίωσή του προκαλεί ασυμμετρία στις ρινικές θαλάμες, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα και προκαλεί στον ασθενή δυσκολία στην αναπνοή.

Μία ακόμη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ασθενών είναι οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες. Οι ρινικές κόγχες είναι ανατομικές δομές στο εσωτερικό της μύτης. Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση του αέρα που εισέρχεται στη μύτη. Τα αίτια που οδηγούν σε υπερτροφία τους συνήθως είναι αλλεργικοί παράγοντες, επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιγμορίτιδας καθώς και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Τα κύρια συμπτώματα της διόγκωσης των ρινικών κογχών είναι η έντονη ρινική συμφόρηση, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης και η ρινική καταρροή.

Τέλος, οι πολύποδες της μύτης αποτελούν καλοήθεις σχηματισμούς εντός των ρινικών θαλαμών, οι οποίοι δυσχεραίνουν τη ρινική αναπνοή και εν γένει επηρεάζουν τη λειτουργία της μύτης.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία κατά τη διάρκεια της μοντέρνας ρινοπλαστικής, στα χέρια ενός έμπειρου και κατάλληλα εκπαιδευμένου ρινοχειρουργού.

ρινοπλαστική

Διόρθωση της αισθητικής της μύτης

Η αισθητική παρέμβαση στο σχήμα και το μέγεθος της μύτης πρέπει να είναι πλήρως εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε προσώπου. Για τον λόγο αυτό απαιτείται άρτια εκπαίδευση και εξειδίκευση του ρινοχειρουργού, προκειμένου να επιτευχθεί ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα, που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ασθενούς.

Συνήθη αισθητικά προβλήματα

Οι συχνότερες δυσμορφίες της μύτης για τις οποίες οι ασθενείς υποβάλλονται σε ρινοπλαστική είναι οι εξής:

  • Ύβος ή αλλιώς καμπούρα της μύτης

Πρόκειται για το πλέον σύνηθες αισθητικό πρόβλημα της μύτης, που συνήθως χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη ανάπτυξη του οστού και του χόνδρου της ράχης της ρινός (οστεοχόνδρινος ύβος).

Η αφαίρεσή του επιφέρει σημαντική αλλαγή, ιδιαίτερα στο προφίλ της μύτης, χαρίζοντας στον ασθενή ανανεωμένη εμφάνιση.

ρινοπλαστική

  • Φαρδιά κορυφή

Οφείλεται σε υπερπλασία ή υπέρμετρη καμπυλότητα των κάτω πλάγιων ή πτερυγιαίων χόνδρων που διαμορφώνουν την κορυφή της μύτης. Ο ρινοχειρουργός αφαιρεί προσεκτικά συγκεκριμένα τμήματα των χόνδρων και λεπταίνει την κορυφή χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα.

  • «Πεσμένη» κορυφή

Η πτώση κορυφής της μύτης μπορεί είτε να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό είτε να έχει γενετικά αίτια. Η «πεσμένη» κορυφή, εκτός από αισθητικά προβλήματα, μπορεί να δημιουργήσει και αναπνευστικές δυσκολίες. Στις μέρες μας αντιμετωπίζεται με τεχνικές που εξασφαλίζουν ένα μόνιμο και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

  • Υπερπροβάλλουσα κορυφή

Στην περίπτωση της υπερπροβάλλουσας κορυφής είναι απαραίτητο ο ρινοχειρουργός να προβεί σε αναδιαμόρφωση των δομών της, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αναλογία της με τον υπόλοιπο ρινικό σκελετό.

  • Υποπροβάλλουσα κορυφή

Στην περίπτωση αυτή η κορυφή είναι υποπλαστική και πεσμένη. Το πρόβλημα διορθώνεται με την προσθήκη χόνδρινων μοσχευμάτων και την αναδιάταξη των ανατομικών δομών της περιοχής.

  • Στραβή / Λοξή μύτη

Η στραβή μύτη μπορεί είτε να έχει γενετικά αίτια είτε να έχει προκύψει από κάποιον τραυματισμό ή προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση. Προκαλεί πρόβλημα στην αναπνοή του ασθενούς και επιπλέον έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική αισθητική του προσώπου του.

Το ευτύχημα είναι ότι στις μέρες μας η σύγχρονη ρινοπλαστική, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζει, είναι σε θέση να προσφέρει στον ασθενή διπλό όφελος: Να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, διευκολύνοντας την αναπνευστική του λειτουργία, και να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της αυτοπεποίθησής του, προσφέροντάς του μια ανανεωμένη εμφάνιση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.