Μια πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ ανέδειξε τους τύπους καρκίνου που θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς σε περίπτωση που νοσήσουν από το νέο κορονοϊό. 

Τα ευρήματα αποτελούν σημαντική γνώση για τους θεράποντες ιατρούς

Δεδομένης της σημασίας η πρόσβαση στη θεραπεία να συνεχίζει απρόσκοπτα, τα ευρήματα, ισχυρίζονται οι ερευνητές, αποτελούν σημαντική γνώση για τους θεράποντες ιατρούς ώστε, υπολογίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη, να καθοδηγήσουν τους ασθενείς προς εξακολούθηση της θεραπείας τους με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη δεδομένων από τη βάση του Προγράμματος Παρακολούθησης του κορονοϊού σε ασθενείς με Καρκίνο στην Αγγλία, οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, με έως και 57% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σημαντικά σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό. Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού έδειξε το μικρότερο κίνδυνο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet Oncology.

Οι καρκινοπαθείς άνω των 80 ετών σημείωσαν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Από τον Μάρτιο του 2020 με την έναρξη της πανδημίας, η συμπερίληψη των καρκινοπαθών στις ευπαθείς ομάδες οδήγησε στη δημιουργία του παραπάνω εθνικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο και ο τύπος καρκινικού όγκου, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα κατά τα οποία ασθενείς με καρκίνο του αίματος, ιδίως οι ηλικιωμένοι, και ασθενείς με λευχαιμία σημείωσαν περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Οι απόψεις των επιστημόνων 

Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια Rachel Kerr από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, κάνοντας χρήση των νέων δεδομένων, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου εργαλείου εκτίμησης του κινδύνου για κάθε ασθενή με καρκίνο ώστε να υπάρξει άμεση καθοδήγηση και διαχείριση της περίπτωσης κατά το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο καθηγητής Jean-Baptiste Cazier, διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, υπογράμμισε τη σημασία της προσέγγισης των ασθενών ως ξεχωριστών περιπτώσεων και τη διάκριση των βασικών παραγόντων που σχετίζονται με την κατάστασή τους χάρη στις εξειδικευμένες πληροφορίες, ώστε να δοθεί σημαντική βοήθεια στους ογκολόγους και αναφορικά με τη διαχείριση των ασθενών τους.

Τέλος, ο καθηγητής Gary Middleton από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, πρόεδρος του Προγράμματος Παρακολούθησης του κορονοϊού σε ασθενείς με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε αισιόδοξα πως, παρά την ασταθή ακόμα κατάσταση στην Ευρώπη, το Πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για όσο τον δυνατόν καλύτερη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών κατά  τους επόμενους μήνες.