fbpx
leuko-mpastouni-tiflos

Ημέρα λευκού μπαστουνιού – Στόχος η ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων χωρίς όραση

Η 15η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Με Άλλα Μάτια”, μίλησε στην εκπομπή του Σκαϊ ’’Love it’’, και παρουσίασε την καθημερινότητα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος χωρίς όραση στην Ελλάδα.

’’Έχω γεννηθεί τυφλός πριν 32 χρόνια με μια σπάνια ασθένεια που δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν στον οργανισμό μου καθόλου τα μάτια και η οπτική λειτουργία’’, είπε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, στον Σκαϊ. ’’Το λευκό μπαστούνι όπως ίσως ξέρετε είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούμε όσοι δε βλέπουμε για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ανεξαρτησία και ασφάλεια στους δύσκολους δρόμους και πεζοδρόμους της Ελλάδας. Μπορεί να μη βλέπετε τόσο συχνά γύρω σας ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε είναι όμως τομές οι δυσκοίλιες που πολλοί δε μπορούν να τις παλέψουν και έτσι δε βγαίνουν από το σπίτι.’’

’’Γενικά έχω συμβιβαστεί με αυτό που συμβαίνει, λίγες φορές γκρινιάζω για αυτή την αδικία. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο ότι θα είναι μια χαρά μέχρι το τέλος της ζωής του. Επιμένω να μένω στην Ελλάδα παρά τις πολλές δυσκολίες, είμαι δικηγόρος, ασκώ μάχιμη δικηγορία, σε ένα σκληρό περιβάλλον γιατί ο κόσμος είναι φτιαγμένος για ανθρώπους που βλέπουν’’.

Όσο για το αν συναντά εμπόδια ή αν έχει τραυματιστεί ποτέ στον δρόμο απάντησε: Κάθε διαδρομή που κάνουμε και μπορεί να είναι η ίδια κάθε μέρα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι τόσα πολλά τα εμπόδια που εμφανίζονται στην καθημερινότητά μας που πραγματικά όσο και απ’ έξω μπορεί να μάθεις μια διαδρομή, μπορεί να εμφανιστούν σκουπίδια, μπάζα, λακκούβες’’.

Βαγγέλης Αυγουλάς συνέντευξη ΣΚΑΙ

’’Οι οδηγοί όδευσης τυφλών κάποιες φορές οδηγούν σε δέντρα’’

’’Οι ανάγλυφες χαραγμένες πλάκες κάτω στο πεζοδρόμιο, οι οδηγοί όδευσης τυφλών, που τις ακουμπάει το λευκό μπαστούνι για να μπορώ να νιώσω ένα προσανατολισμό, όχι μόνο δεν υπάρχουν σε όλα τα πεζοδρόμια, αλλά μπορούν να οδηγούν πάνω σε δέντρα, κολώνες, σε περίπτερα… Μεγάλη δυσκολία έχουμε στα ψηλά εμπόδια, για παράδειγμα, το κλαδί ενός δέντρου, σίδερα από ξεχασμένες ταμπέλες, περίπτερα που κρεμούν ψηλά τα εμπορεύματα.

Σε έχουν κλέψει ποτέ; ρώτησε η δημοσιογράφος της εκπομπής, ’’Ναι, δυστυχώς έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά.’’ Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν έχει ερωτευτεί ποτέ απάντησε με χιούμορ: ’’Ο έρωτας όπως λένε είναι τυφλός, οπότε ναι και οι τυφλοί ερωτεύονται!’’

Παλαιότερη ομιλία του Βαγγέλη Αυγουλά στο Tedx

Πως ξεκίνησε η Διεθνής Ημέρα

Ένας οφθαλμίατρος στην Αμερική, μετά την λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρίτσαρντ Χούβερ προκειμένου να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα μακρύ καλάμι.

Άνθρωποι που μέχρι τότε παρέμεναν καθηλωμένοι σε μία καρέκλα, μπορούσαν πλέον, με τη βοήθεια του καλαμιού, να μπουν σιγά σιγά στην καθημερινότητα, να κάνουν μόνοι τους βήματα και να αυτοεξυπηρετούνται. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο. 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποι μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Σήμερα σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζεται ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση.

4 facts για το λευκό μπαστούνι που δε γνωρίζατε
  • Είναι νόμιμο να ταξιδέψετε έχοντας το λευκό μπαστούνι μαζί σας στο αεροπλάνο αλλά πρέπει να περάσει από τη μηχανή ακτίνων Χ.
  • Τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης δεν χρησιμοποιούν το μπαστούνι. Στην πραγματικότητα εκτιμάται πως χρησιμοποιείται μόνο από το 2% έως 8% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι βασίζονται σε έναν σκύλο-οδηγό ή σε κάποιο άτομο του περιβάλλοντός τους με όραση.
  • Σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, είναι παράνομο για ένα άτομο που δεν είναι νόμιμα τυφλό να χρησιμοποιήσει ένα λευκό μπαστούνι ώστε να αποκτήσει δικαίωμα κατά τη διέλευση ενός δρόμου. Για παράδειγμα, στη Φλόριντα, μπορεί να αντιμετωπίσετε κατηγορίες κακοποίησης δεύτερου βαθμού και έως και 60 ημέρες στη φυλακή.
  • Τα λευκά μπαστούνια είναι λευκά λόγω του George A. Bonham. Το 1930, ο Bonham, πρόεδρος του Ιλινόις, παρακολούθησε έναν τυφλό άντρα να περπατά στον δρόμο κρατώντας ένα μπαστούνι σε μαύρο χρώμα. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να το δουν οπότε ο πρόεδρος πρότεινε να γίνει λευκό με μία κόκκινη λωρίδα ώστε να γίνει περισσότερο αισθητό. Η ιδέα φυσικά δεν άργησε να φτάσει σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Σκαϊ, perkins.org