Την πλήρη αποκατάσταση της όρασης σε άτομα ακόμη και με ολική τύφλωση φέρει μια νέα τεχνολογία, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο καινοτομίας. Μέσω της τεχνολογίας προσφέρεται ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει το φως τους.

Το Monash Vision Group ετοιμάζεται για επίδειξη της ιδέας του συστήματος βιονικής όρασης «Gennaris bionic vision system» σε ασθενείς.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές του «βιονικού ματιού» σε ανθρώπους, κάνοντας λόγο για «θεραπεία» της τύφλωσης.

Η νέα τεχνολογία θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον άνθρωπο σε μαζικό επίπεδο σε περίπου 10 χρόνια, ωστόσο οι έρευνες έχουν προχωρήσει πολύ και συνιστούν επανάσταση στον χώρο της ιατρικής και όχι μόνο.

Πολλοί άνθρωποι που είναι τυφλοί έχουν βλάψει τα οπτικά νεύρα, τα οποία εμποδίζουν τη μετάδοση σημάτων από τον αμφιβληστροειδή στο «κέντρο όρασης» του εγκεφάλου. Το σύστημα βιονικής όρασης Gennaris έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει αυτή τη ζημιά, επιτρέποντας την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων για τις οποίες άλλες τεχνολογίες έχουν περιορισμένο όφελος.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, δήλωσαν ότι το βιονικό μάτι θα φέρει μικροτσίπ, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με τον εγκέφαλο και στην ουσία θα «ανακατασκευάζει» το οπτικό πεδίο του ασθενούς.

Περιγραφή του καινοτόμου συστήματος 

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα προσαρμοσμένο κάλυμμα κεφαλής με κάμερα και ασύρματο πομπό, μια μονάδα επεξεργασίας όρασης και λογισμικό, και μια σειρά πλακιδίων 9 x 9 mm για εμφύτευση στον εγκέφαλο. Η σκηνή που καταγράφεται από τη βιντεοκάμερα στο κάλυμμα κεφαλής θα σταλεί στον επεξεργαστή όρασης – παρόμοιου μεγέθους με ένα smartphone – όπου θα υποβληθεί σε επεξεργασία για την εξαγωγή των πιο χρήσιμων πληροφοριών. Τα επεξεργασμένα δεδομένα θα μεταδοθούν ασύρματα σε σύνθετα κυκλώματα σε κάθε εμφυτευμένο πλακίδιο. Αυτό θα μετατρέψει τα δεδομένα σε μοτίβο ηλεκτρικών παλμών, που θα διεγείρουν τον εγκέφαλο μέσω της συστοιχίας μικροηλεκτροδίων. Αυτή η διέγερση θα δημιουργήσει ένα οπτικό μοτίβο από συνδυασμούς έως και 473 σημείων φωτός (φωσφένια) που θα πρέπει να παρέχουν αρκετές πληροφορίες στον χρήστη για να περιηγηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και να αναγνωρίσει την παρουσία ατόμων και αντικειμένων γύρω από αυτό.

μάτι

Βιονικό μάτι και τρόπος λειτουργίας 

Το Gennaris bionic vision system θα λειτουργεί με μία κάμερα, η οποία θα «πιάνει» το οπτικό πεδίο και αυτό ως εικόνα θα μεταφέρεται μέσω του μικροτσίπ στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του θα «διαβάζει» τις πληροφορίες και θα τις «εμφανίζει». Μία απλή σκέψη, η οποία ωστόσο απαιτεί εξαιρετικά προχωρημένη τεχνολογία και γνώση ως προς την εφαρμογή της.

Μία από τις εργασίες της έρευνας, αφορούσε τη σύνδεση ενός εγκεφάλου με κομπιούτερ, ώστε να φαίνεται στην οθόνη όσα αποτυπώνονται στο «βιονικό μάτι». Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ενθουσιασμό, ωστόσο η εφαρμογή του συστήματος σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, θα είναι το τελικό τεστ που θα αναδείξει την αποτελεσματικότητά του στον… πραγματικό κόσμο.

Πηγή: monash.edu