fbpx
Πάρκινσον : Σύντομα η έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Πάρκινσον : Σύντομα η έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η υψηλή παρουσία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης θα επέτρεπε τον γρήγορο εντοπισμό της νόσου.

Ο αριθμός των ατόμων με Πάρκινσον αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής.

Καθώς η εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον είναι αργή και η ανάπτυξή της ύπουλη, η διάγνωση είναι μερικές φορές πολύ δύσκολη και γίνεται πολύ αργά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Neurology , μια τεχνική που προσδιορίζει τη συσσώρευση μη φυσιολογικών εναποθέσεων πρωτεΐνης που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η τεχνική – γνωστή ως δοκιμή ενίσχυσης σπόρων α-συνουκλεΐνης (αSyn-SAA) – μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια άτομα με τη νευροεκφυλιστική νόσο και να προτείνει ότι μπορεί να εντοπίσει αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και εκείνους με πρώιμη νόσο και συμπτώματα πριν από τη διάγνωση», αναφέρεται στην μελέτη

Πράγματι, η παρουσία λανθασμένων συσσωματωμάτων πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο σημάδι αυτής της ασθένειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

«Η αναγνώριση της ετερογένειας της υποκείμενης παθολογίας σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ένας αποτελεσματικός βιοδείκτης για την παθολογία της νόσου του Πάρκινσον θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, επιτρέποντας δυνητικά στους ανθρώπους να διαγνωστούν νωρίτερα , να προσδιορίσουν τις καλύτερες θεραπείες για διαφορετικά υποσύνολα ασθενών και να επιταχύνουν τις κλινικές δοκιμές», υπογραμμίζει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Andrew Siderowf, ερευνητής της Πρωτοβουλίας για τους δείκτες της προόδου της νόσου του Πάρκινσον (PPMI).

Μια «βιολογική διάγνωση»

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η τεχνική αSyn-SAA είναι εξαιρετικά ακριβής στην ανίχνευση του βιοδείκτη της νόσουΝόσος Πάρκινσον ανεξάρτητα από τα κλινικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας την ακριβή διάγνωση της νόσου σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η λανθασμένη αναδίπλωση α-συνουκλεΐνη είναι ανιχνεύσιμη προτού η ντοπαμινεργική βλάβη στον εγκέφαλο πρόκειται να παρατηρηθεί μέσω απεικόνισης, υποδηλώνοντας πανταχού παρούσα εξάπλωση αυτών των λανθασμένων πρωτεϊνών προτού δεν συμβεί σημαντική νευρωνική βλάβη», προσθέτει ο συν-επικεφαλής του μελέτη, Luis Concha, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στο Amprion (ΗΠΑ).

Όπως διευκρινίζει η μελέτη, τα αποτελέσματα είναι άνισα, ιδιαίτερα μεταξύ των φορέων της γενετικής μετάλλαξης – γνωστής ως LRRK2 – που σχετίζεται με ορισμένες μορφές της νόσου του Πάρκινσον.

Σε ένα σχόλιο που σχετίζεται με αυτή τη μελέτη, οι Καθηγήτριες Daniela Berg και Christine Klein, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Schleswig-Holstein υπογράμμισαν τη σημασία αυτής της ανακάλυψης «η οποία θέτει τα θεμέλια για μια βιολογική διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον ».

Τέλος, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν και για την απώλεια όσφρησης, ένα σύνηθες σύμπτωμα των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων με νόσο του Πάρκινσον που είχαν απώλεια όσφρησης, το 97% είχε θετικό αSyn-SAA, σε σύγκριση με το 63% εκείνων των οποίων η όσφρηση ήταν αμετάβλητη.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.