Τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, είναι πολύ εθιστικά λόγω της κυτταρικής τους αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας ισχυρές κυτταρικές αναμνήσεις στον εγκέφαλο που προωθούν τις καταναγκαστικές συμπεριφορές.

Οι νευρολόγοι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τον σχηματισμό αυτών των αναμνήσεων με την ελπίδα να βρουν τρόπους να τις διαταράξουν ως πιθανή θεραπεία για διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD). Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χρήση κοκαΐνης σε ποντίκια οδηγεί στο σχηματισμό συνάψεων από έναν απροσδόκητο αρχιτέκτονα: έναν τύπο κυττάρου που ονομάζεται αστροκύτταρα.

Το Glia, μια διαφορετική κατηγορία κυττάρων υποστήριξης του εγκεφάλου που περιλαμβάνει αστροκύτταρα, θεωρήθηκε κάποτε ως «κόλλα» που συγκρατεί τους νευρώνες μαζί, χωρίς σημαντικό ρόλο στη γνώση ή στη μνήμη.

cocaine

Η μελέτη των αστροκυττάρων

Σε αυτή τη μελέτη, ο Γιαν Ντονγκ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ, και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αποδεικνύουμε ότι τα αστροκύτταρα ανταποκρίνονται στην εμπειρία της κοκαΐνης προωθώντας το σχηματισμό νέων συνάψεων». Οι συνάψεις είναι τα φυσικά σημεία σύνδεσης μεταξύ των νευρώνων και πιστεύεται ότι είναι το κυτταρικό υπόστρωμα για την ενσωμάτωση ιχνών μνήμης.

Όπως πολλές κυτταρικές συσχετίσεις στον εγκέφαλο, αυτές οι συναπτικές συνδέσεις που προκαλούνται από φάρμακα δεν είναι συνειδητές αναμνήσεις, αλλά μάλλον μια αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου που, στην περίπτωση αυτή, συμβάλλει στον εθισμό.

Ο John Krystal, MD, Εκδότης της Βιολογικής Ψυχιατρικής, δήλωσε για τη μελέτη, «Συχνά πιστεύουμε ότι η απόκριση στην κοκαΐνη είναι καθαρά νευρική. Ωστόσο, εδώ βλέπουμε ότι τα υποστηρικτικά κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην διαρκή επίδραση της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στην κοκαΐνη».

Πειράματα σε τρωκτικά

Για να διερευνήσουν το σχηματισμό συνάψεων, οι ερευνητές εκτρέφουν διαγονιδιακά ποντίκια στα οποία μπορούσαν να απεικονίσουν σήματα ασβεστίου, τα οποία χρησιμοποιούν τα αστροκύτταρα για να επικοινωνήσουν με άλλα κύτταρα. Επικεντρώθηκαν στον πυρήνα , μια περιοχή βαθιά στον εγκέφαλο που σχετίζεται με ανταμοιβή, μάθηση και εθισμό. Τα δεδομένα έδειξαν ότι απαιτείται σηματοδότηση αστροκυττάρων για τον σχηματισμό συνάψεως που προκαλείται από κοκαΐνη.

Στη συνέχεια η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα συμπεριφοράς στα οποία αρουραίους αυτοχορηγήθηκαν κοκαΐνη, ένα ζωικό μοντέλο εθισμού. Όταν οι ερευνητές εμπόδισαν το σχηματισμό των συνάψεων, οι αρουραίοι δεν αναζήτησαν κοκαΐνη μετά την απόσυρση του φαρμάκου με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι αρουραίοι ελέγχου.

«Έτσι, αυτές οι νέες συνάψεις μπορεί να αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο νευρωνικών υποστρωμάτων που εμπλέκονται σε αναμνήσεις που σχετίζονται με την κοκαΐνη. Τα αποτελέσματά μας παρέχουν έναν απροσδόκητο αλλά συγκεκριμένο στόχο: τη συναπτογονική σηματοδότηση με τη μεσολάβηση του glial», πρόσθεσε ο Δρ Ντονγκ, υποδηλώνοντας ότι οι νέες συνάψεις μπορεί να χειριστούν για πιθανό θεραπευτικό όφελος για διαταραχή χρήσης ουσιών.

Πηγή: medicalexpress.com