fbpx
Φακοί επαφής

Οι σύγχρονοι φακοί επαφής που προλαμβάνουν την ωχρά κηλίδα

Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού είναι μια διαρκής πάθηση που εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα. Στο τι προκαλεί ξηροφθαλμία και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε κάνοντας σωστή χρήση των φακών επαφής απαντά στο health4U.gr ο οπτικός – οπτομέτρης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος, Γεώργιος Κλάδος.

Συνέντευξη στην Kέλλυ Σαουάχ – Μαραγκουδάκη

Παιδιά και φακοί επαφής

Κλάδος Γεώργιος
Γεώργιος Κλάδος, Οπτικός – οπτομέτρης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος.

Δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός ηλικίας για να φορέσει φακούς επαφής ένα παιδί, αναφέρει στο health4U.gr ο κ. Κλάδος. «Για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας πάθησης των ματιών που ονομάζεται αφακία, το παιδί μόλις από το 3ο με 4ο έτος φοράει φακούς επαφής για να μπορεί να βλέπει. Προσωπικά θεωρώ πως εάν ένα παιδί μπορεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής (καθαρισμού και φύλαξης) του φακού επαφής, τότε, ναι, μπορεί να κάνει χρήση. Απαγορεύεται βέβαια η χρήση φακών επαφής και η χρήση κινητών ή Η/Υ, διότι παρουσιάζεται αρκετές φορές ξηροφθαλμία μπροστά από οθόνες LED. Tέλος, θεωρώ ασφαλή ηλικία, τηρουμένων των παραπάνω, μετά το 12ο έτος της ηλικίας του, οπότε και έχει γίνει η ολοκλήρωση ανάπτυξης του κερατοειδούς».

Φακοί επαφής και υγιεινή 

Το σημαντικότερο στη χρήση φακών επαφής είναι η υγιεινή. Η καθαριότητα και η αποστείρωση της θήκης των φακών επαφής είναι απαραίτητες. «Πάντα πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν βάλουμε ή βγάλουμε τους φακούς και πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας τη θήκη των φακών με το ανάλογο καθαριστικό υγρό, σε περίπτωση που θέλουμε να τους φυλάξουμε» τονίζει.

Ξηροφθαλμία και ειδικοί φακοί επαφής για ξηρά μάτια

Η ξηροφθαλμία προκαλείται συνήθως από την υπέρμετρη χρήση των φακών επαφής. Όταν δηλαδή γίνεται κατάχρηση. Ξηροφθαλμία επίσης παρατηρείται όταν φοράμε τους φακούς επαφής και κάνουμε υπέρμετρη χρήση σε οθόνες LED, κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή laptop. Διάφορες εποχικές αλλεργίες επίσης μπορούν να δημιουργήσουν ξηροφθαλμία, όπως και η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι χωρίς γυαλιά ηλίου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι φακοί επαφής υδρογέλης είναι πιο ενυδατικοί για τα μάτια και ενδείκνυνται περισσότερο. Οι φακοί επαφής σιλικόνης με μεγάλο DK (δείκτης αεροδιαπερατότητας του φακού), οι οποίοι θα αντικαθίστανται τακτικά, φέρουν ασφαλή αποτελέσματα. Συνιστώνται οι ημερήσιοι ή οι μηνιαίοι.

Computer vision syndrome

«Είναι βέβαιο ότι το 2050 το 50% του πλανήτη θα είναι διοπτροφόροι. Μεγαλώσαμε με τη γνώση ότι οι ανωμαλίες/ασθένειες των ματιών είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Τη μερίδα του λέοντος πλέον παίρνει η κοπιωπία (computer vision syndrome)», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι 70-90% των ατόμων που χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα του συνδρόμου κοπιωπίας. Παρά την ονομασία, τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν μόνο την όραση, αλλά μπορεί να είναι και νευρολογικά, όπως π.χ. πονοκέφαλος ή μυοσκελετικά, για παράδειγμα πόνος στον αυχένα.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα του σύνδρομού είναι:

Αίτια

Σε αντίθεση με τις λέξεις που είναι τυπωμένες στο χαρτί, οι ηλεκτρονικές λέξεις αποτελούνται από pixels, τα οποία έχουν ασαφή όρια και έτσι δυσκολεύονται τα μάτια να εστιάσουν πάνω τους. Επιπλέον, όταν κοιτάζουμε μια οθόνη, βλεφαρίζουμε λιγότερο (12-15 φορές το λεπτό, αντί για το σύνηθες που είναι 17), με συνέπεια τα μάτια να αναπτύσσουν ξηρότητα και ερεθισμό.

«Το μαγικό 20′ – 20” – 20 μ. είναι μια σημαντική λύση ξεκούρασης. Ο επαρκής ύπνος, η κατανάλωση υγρών και η πλούσια διατροφή σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά είναι απαραίτητα. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας δημιουργεί δύο πρωτεΐνες, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη. Όταν εκλείπουν αυτές, επειδή έχουν καταστραφεί από το μπλε φως των Η/Υ, δημιουργείται η ωχρά κηλίδα, μια ασθένεια που διαγιγνώσκεται τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και κοντεύει να πάρει διαστάσεις επιδημίας», συμπληρώνει.

Πανδημία, τηλεκπαίδευση και blue block

«Η πολύωρη χρήση φακών επαφής σε οθόνες οπτικής καταγραφής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Βέβαια, υπάρχουν φακοί επαφής οι οποίοι σταματούν το μπλε φως. Οι blue block για να περιορίσουμε την ενδεχόμενη εμφάνιση της ωχράς κηλίδας που οδηγεί στην τύφλωση. Οι φακοί blue block είναι οι μοναδικοί φακοί οράσεως που μπλοκάρουν απόλυτα το βλαβερό μπλε φως που ακτινοβολεί παντού στη σύγχρονη ζωή. Επίσης, ένα καλό ενυδατικό, λιπαντικό κολλύριο είναι μια καλή λύση. Εξίσου σημαντικό είναι το μαγικό 20-20-20 (κάθε 20 λεπτά, για 20 δευτερόλεπτα, το μάτι πρέπει να απομακρύνεται από την οθόνη και να κοιτάζει 20 μέτρα μακριά)», εξηγεί.

Mάτι με ψηφιακά μέσα

Είναι γνωστό πως η ζωή μας κυριαρχείται από ψηφιακές συσκευές, LED τηλεοράσεις, tablets, smartphones, GPS. Αυτές οι φωτεινές πηγές εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα μπλε φωτός. Πολλές από αυτές τις συσκευές τις χρησιμοποιούμε πολλές ώρες, συνήθως από το πρωί έως το βράδυ. Συνηθίζουμε επίσης να έχουμε αυτές τις συσκευές σε μικρή απόσταση, οπότε τα μάτια μας αναγκάζονται να επανεστιάζουν συνεχώς καθώς παρατηρούμε εναλλάξ τις εικόνες και το κείμενο.

Τέλος, οι ειδικοί φακοί για γυαλιά με επίστρωση εξουδετερώνουν το μπλε φως το οποίο εκπέμπεται από τις ψηφιακές οθόνες, προστατεύοντας τα μάτια από την κούραση και τους ερεθισμούς. Με τους φακούς αυτούς θα έχετε μια πιο ξεκούραστη και άνετη όραση, καθώς μειώνεται η ένταση του φωτός που προκαλεί θάμπωμα, ενώ παράλληλα ενισχύεται το κοντράστ, κάνοντας τα χρώματα της οθόνης πιο φυσικά και ζωντανά.

Διαβάστε περισσότερα: