fbpx
Νόμπελ Χημείας: Σε δύο γυναίκες γενετίστριες για την ανακάλυψη των «μοριακών ψαλιδιών»

Νόμπελ Χημείας: Σε δύο γυναίκες γενετίστριες για την ανακάλυψη των «μοριακών ψαλιδιών»

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας ανήκει σε δύο γυναίκες γενετίστριες και αφορά την εφαρμογή μίας μεθόδου γενετικής τροποποίησης που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής.

Η Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer Doudna, γενετίστριες, τiμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας, για την επαναστατική εφαρμογή των «μοριακών ψαλιδιών» που έχουν την ικανότητα να τροποποιούν τα ανθρώπινα γονίδια.

Η 51χρονη Γαλλίδα και η 56χρονη Αμερικανίδα είναι η έκτη και η έβδομη γυναίκα, που τιμώνται με το Νόμπελ Χημείας από το 1901.

Το “γενετικό ψαλίδι”

Τον Ιούνιο 2012, οι δύο γενετίστριες μαζί με συναδέλφους τους περιγράφουν στην επιθεώρηση Science ένα νέο εργαλείο ικανό να απλοποιήσει την τροποποίηση του γονιδίου. Ο μηχανισμός ονομάζεται Crispr/Cas9 ή απλώς «μοριακά ψαλίδια».

Αν η γονιδιακή θεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή ενός κανονικού γονιδίου στα κύτταρα που έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο, ως δούρειο ίππο, για να κάνει την δουλειά που δεν κάνει το ελαττωματικό γονίδιο. H μέθοδος Crispr φέρνει την επανάσταση: αντί να προσθέσει ένα νέο γονίδιο, το εργαλείο τροποποιεί το υπάρχουν ελαττωματικό γονίδιο.

Το εργαλείο είναι εύκολο στην χρήση, φθηνό και επιτρέπει στους επιστήμονες να κόβουν το DNA ακριβώς εκεί που θέλουν για να δημιουργήσουν, για παράδειγμα, ή για να διορθώσουν μία γενετική μετάλλαξη και να θεραπεύσουν σπάνιες ασθένειες.

oi dio ginaikes genetistries
Oι ερευνήτριες Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντάντνα που τιμήθηκαν με το Νομπέλ Χημείας
Μήνυμα ελπίδας στις νέες γυναίκες

«Ελπίζω ότι η βράβευσή μας θα στείλει μήνυμα ελπίδας, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον επιστημονικό κλάδο. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα τους χάρη στην έρευνά τους. Το ζήτημα δεν αφορά βέβαια αποκλειστικά τις γυναίκες.Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος πολλών γυναικών για τις θετικές επιστήμες με ανησυχεί πολύ», είπε η δρ Σαρπαντιέ.

Η ανακάλυψη, αν και πρόσφατη, αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια ως άξια για βράβευση με Νόμπελ και ήταν από τα φετινά φαβορί. Σύμφωνα με τον περυσινό νομπελίστα Ιατρικής William Kaelin, «η γενετική τροποποίηση μέσω του Crispr είναι στην κορυφή των ανακαλύψεων αυτής της δεκαετίας στην Ιατρική».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.