fbpx
Συναισθηματική νοημοσύνη

Τη συναισθηματική νοημοσύνη δεν την ορίζουν τα IQ tests

Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν εντοπίσει ποικίλους τρόπους για να εξετάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Ίσως έχετε ακούσει για τον Δείκτη Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ), ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όμως η νοημοσύνη δεν αφορά μόνο το IQ. Τα τεστ IQ μετρούν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τον συλλογισμό, τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα των δυνατοτήτων σας, αφού δεν αξιολογούν σημαντικά χαρακτηριστικά και συναισθηματικές δεξιότητες.

IQ ή EQ;

Το IQ (Intelligence Quotient), ο Δείκτης Νοημοσύνης, αν και αφορά τη μέτρηση της ικανότητας αντίληψης και εκμάθησης, φαίνεται πως δεν αποτελεί παράγοντα επιτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου. Αντίθετα, το EQ (Emotional Quotient), δηλαδή η Συναισθηματική Νοημοσύνη, που αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να «διαβάζει» τους άλλους και να επιβιώνει ακόμη και στα πιο δύσκολα κοινωνικά περιβάλλοντα, βοηθά τον άνθρωπο να συνάπτει επιτυχημένες σχέσεις τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογενειακή του ζωή, καθώς και να αναπτύσσει αρχηγικές ικανότητες.

Ο ορισμός της νοημοσύνης

Η λέξη «νοημοσύνη» πρωτοεμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα τον 12ο περίπου αιώνα. Ο τρόπος αξιολόγησής της μπορεί βεβαίως να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα πιστεύεται από πολλούς ότι σημαντική πλευρά της νοημοσύνης αποτελούν, εκτός από τις γνωστικές, οι συναισθηματικές ικανότητες ενός ατόμου.

Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ευρύτατα από την εκλαϊκευμένη ψυχολογία. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν την ύπαρξη κάποιου είδους συναισθηματικής νοημοσύνης, ωστόσο είναι μάλλον συγκεχυμένα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα αντίληψης και έκφρασης συναισθήματος, η ικανότητα αφομοίωσης του συναισθήματος από τη σκέψη, η ικανότητα να χρησιμοποιούμε το συναίσθημα για την κατανόηση του κόσμου και η ικανότητα ρύθμισης του συναισθήματος του εαυτού και των άλλων.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το τεστ IQ από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα νοημοσύνης, καθώς είναι πολλά εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Γνωρίστε ποια άλλα χαρακτηριστικά και δεξιότητες σχετίζονται με τη νοημοσύνη και ανακαλύψτε ποια συνδέονται με την προσωπικότητά σας.

Είστε «συμπαθητικός» 

Η ενσυναίσθηση, που συνήθως περιγράφεται ως η ικανότητα να βιώνεις καταστάσεις βλέποντάς τες από την οπτική γωνία κάποιου άλλου, είναι βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα και να τα εκφράζουμε με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν γενικά πολύ καλή επίγνωση του τι σκέφτονται και αισθάνονται και οι άλλοι.

Διαθέτετε αυτογνωσία 

Το να γνωρίζετε τι χρειάζεστε για να είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος αποτελεί μέρος της αυτογνωσίας. Χρειάζεται αντίληψη για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τις ικανότητες και τις επιθυμίες σας. Η επίγνωση του εαυτού σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Είστε περίεργος 

Απολαμβάνετε την ανάγνωση, την τέχνη και την εξερεύνηση άλλων γλωσσών και πολιτισμών. Αρέσκεστε στο να ανακαλύπτετε νέα πράγματα. Έχετε διαπιστώσει πως οι απλές εξηγήσεις σε όσα ρωτάτε δεν σας ικανοποιούν ποτέ. Η περιέργεια, σε όλες τις μορφές της, συνδέεται στενά με την ευφυΐα, κι αυτό γιατί έχει να κάνει με την ανοιχτή σκέψη και το ενδιαφέρον για τη ζωή. Επομένως, όταν χρειάζεστε απαντήσεις, να κάνετε ερωτήσεις, να ψάχνετε για να μαθαίνετε.

Διαθέτετε καλό μνημονικό 

Περπατάτε, παρατηρείτε και θυμάστε. Συχνά επαινείτε τον εαυτό σας για το καλό μνημονικό που διαθέτετε. Δεν λησμονείτε στιγμές, ανθρώπους και μέρη. Θυμάστε κάθε λεπτομέρεια σε καταστάσεις που έχετε ζήσει, ακόμη και με το πέρασμα του χρόνου. Και καλά κάνετε, αφού η παρατηρητικότητα και η μνήμη αποτελούν ενδείξεις ισχυρής νοημοσύνης.

Αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής 

Μπορείτε να χειριστείτε τις προκλήσεις που σας προσφέρει η ζωή, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη. Η ζωή έχει ανηφόρες, κατηφόρες και πολλές στροφές. Αλλά εσείς δεν το βάζετε κάτω. Κινείστε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορείτε να προσαρμόζεστε. Η προσαρμοστικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της νοημοσύνης.

Διαχειρίζεστε τον συναισθηματικό σας κόπο

Είστε καλοί στη διαχείριση των συναισθημάτων σας. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τα όποια συναισθήματα προκύπτουν στην καθημερινότητα αναδεικνύει τη συναισθηματική σας νοημοσύνη. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τρίτων, αντιλαμβάνονται συμπεριφορές, διαθέτουν αυτοέλεγχο, εκφράζονται με υγιή τρόπο.

Αγαπάτε τα ζώα

Η κατοχή κατοικίδιων ζώων φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Άνθρωποι με κατοικίδια νιώθουν λιγότερη μοναξιά, διαχειρίζονται ευκολότερα το άγχος και βιώνουν πιο εύκολα θλιβερές καταστάσεις.

Σίγουρα αναρωτιέστε πώς αυτά τα οφέλη σχετίζονται με τη νοημοσύνη. Η συντροφιά ενός κατοικιδίου, η υπομονή του, η αφοσίωσή του βελτιώνουν πάντα την ανθρώπινη διάθεση. Πρόκειται λοιπόν για έναν καλό τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί βασικό σημάδι της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Συμπερασματικά…

Εκτός λοιπόν από διάφορα τεστ IQ, τα παραπάνω επτά παραδείγματα δείχνουν αν έχετε αυξημένη νοημοσύνη. Στο διαδίκτυο τα περισσότερα «χτυπήματα» γίνονται από άτομα που θέλουν να μετρήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να εξακριβώσουν εάν ανήκουν στην ομάδα εκείνη των ατόμων που οι επιστήμονες θεωρούν πιο επιτυχημένα και ευτυχισμένα. Δοκιμάστε τα!