fbpx

Συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα και αναμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μάσκα αυτή ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας

Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Γκιβίση, και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο.

Μετατροπή παθητικής προστασίας σε ενεργητική

Η αναπνευστική συσκευή, με πλήρη κάλυψη του προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2 σε ενεργητική. Αυτό γίνεται με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος εξήγησε πως η συγκεκριμένη εφεύρεση «συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας».

Ο κορονοϊός από «θηρευτής» γίνεται «θήραμα»

Πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρώπινη περιέργεια και αναζήτηση. Για τον καθηγητή Παναγιώτη Γκιβίση η ιδέα ήταν απλή στην προσέγγισή της: «Πώς ο SARS-CoV-2 από θηρευτής μπορεί να γίνει θήραμα; Πώς η παθητική προστασία απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να γίνει ενεργητική;». Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ως διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ, έχει πλήρη εικόνα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας. Ο καθηγητής αναζήτησε μια «επιθετική» απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων.

«Η απάντηση ήταν μια μάσκα. Η μάσκα θα πρέπει να αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους. Η ιδέα για την ανάπτυξη μιας αναπνευστικής συσκευής που θα φιλτράρει και θα αποστειρώνει τον αέρα σε επιβαρυμένους με μολυσματικούς μικροοργανισμούς χώρους, και ιδιαίτερα στους θαλάμους Covid-19, γεννήθηκε σε μια συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χρήστο Αντωνόπουλο», ανέφερε ο κ. Γκιβίσης.

Πότε θα είναι διαθέσιμη η μάσκα στα νοσοκομεία

Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας, και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E., έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος. Επιπλέον, έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Στην παρούσα χρονική στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίησή της, ενώ ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης. Επιπλέον, η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της.

«Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Χρησιμοποιήσαμε γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας. Το εργαστηριακό πρωτότυπο αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε, διορθώθηκε, επανασχεδιάστηκε, ξαναδοκιμάστηκε και είναι έτοιμο να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντωνόπουλος.

Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης, ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξάρτητων οδεύσεων. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο.

Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας, πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα. Έπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος, σκοτώνοντας ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα. Επιπροσθέτως, κατά την έξοδό του από τη συσκευή, και λίγο πριν από την είσοδό του στη μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας. Εκτός από τα νοσοκομεία, προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου «ISO Cleanroom». Τέλος, προορίζεται και για όσα μέρη έχουν ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.

Στοιχεία από: www.amna.gr