Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ορισμένα παιδιά ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς εκτός από τις αδρές κινητικές δεξιότητες
Από την ηλικία των τριών ετών, το παιδί αρχίζει να μαθαίνει την αυτορρύθμιση
Χωρίς οθόνη για τρία χρόνια. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku και συνεργάτες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hamamatsu (Ιαπωνία) επιβεβαιώνει αυτό το όριο ηλικίας.
Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Jama Pediatrics, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης από παιδιά ενός έτους σχετίζεται με αναπτυξιακές καθυστερήσεις.
Ως μέρος αυτής της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 7.097 ζευγάρια μητέρας-παιδιού.
Η έκθεση σε smartphone, tablet, τηλεοράσεις και άλλα βιντεοπαιχνίδια έχει αναλυθεί σχολαστικά.
Κάθε παιδί κατηγοριοποιήθηκε με βάση τον χρόνο οθόνης του, που κυμαίνονταν από λιγότερο από μία ώρα έως και πάνω από τέσσερις ώρες.
Για να εξασφαλιστεί μια ακριβής άποψη, όλοι οι τομείς ανάπτυξης εξετάστηκαν από τους ερευνητές (κινητικές δεξιότητες, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.).
Τηλεόραση και μωρό: Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει οθόνη πριν τα 3 έτη;
«Για τα παιδιά δύο ετών, ο αυξημένος χρόνος οθόνης στην ηλικία του ενός συνδέθηκε με αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς εκτός από τις αδρές κινητικές δεξιότητες », επισημαίνει η μελέτη.
Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ο αυξημένος χρόνος οθόνης συνδέθηκε με αναπτυξιακές καθυστερήσεις στους τομείς της επικοινωνίας και της επίλυσης προβλημάτων.
«Τα διαφορετικά επίπεδα αναπτυξιακών καθυστερήσεων στους τομείς και η απουσία οποιωνδήποτε ανιχνευόμενων καθυστερήσεων σε ορισμένους από αυτούς σε κάθε στάδιο της ζωής που εξετάστηκε, υποδηλώνουν ότι οι τομείς θα πρέπει να εξετάζονται χωριστά σε μελλοντικές συζητήσεις για τη συσχέτιση μεταξύ χρόνου οθόνης και ανάπτυξης του παιδιού», λέει ο Taku Obara, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Tohoku, αντίστοιχος συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου.
Εμβάθυνση της γνώσης
«Η ταχεία εξάπλωση των ψηφιακών συσκευών, παράλληλα με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID, έχει αυξήσει δραματικά τον χρόνο οθόνης για παιδιά και εφήβους, αλλά αυτή η μελέτη δεν προτείνει απλώς μια σύσταση για περιορισμό του χρόνου οθόνης μπροστά από μια οθόνη. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει μια συσχέτιση, όχι μια αιτιολογική σχέση , μεταξύ του χρόνου οθόνης και της αναπτυξιακής καθυστέρησης», εξηγεί ο επιστήμονας.
Διευκρινίζει ότι αυτός ο όρος καθυστέρησης χρησιμοποιείται «σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες» αλλά αμφισβητεί ωστόσο εάν αυτή η «διαφορά στην ανάπτυξη είναι πραγματικά «καθυστέρηση» ή όχι. Θα θέλαμε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε μελλοντικές μελέτες εξετάζοντας τις επιπτώσεις διαφορετικών τύπων έκθεσης στην οθόνη.»
Πόσο χρόνο μπορούν να περάσουν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη;
Από την ηλικία των τριών ετών, το παιδί αρχίζει να μαθαίνει την αυτορρύθμιση.
«Τα όρια που επιβάλλονται στον χρόνο οθόνης πρέπει να είναι μέρος αυτού: από 1/2 ώρα έως 3 ετών έως 1 ώρα το πολύ ανά ημέρα έως 6 ετών . Η οθόνη είναι μια στιγμή κοινής χρήσης με έναν γονέα. Μην έχετε ποτέ οθόνη στην κρεβατοκάμαρα, οι οθόνες πρέπει να βρίσκονται σε κοινό δωμάτιο», αναφέρουν οι επιστήμονες.