The Lancet: Το Sputnik V προκάλεσε αντισώματα στο 100% των συμμετεχόντων

εμβόλιο εγκεκριμενο από την κομισιον

Το ρώσικο εμβόλιο για τον COVID-19, «Sputnik-V», παρήγαγε μια απόκριση αντισωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες στις δοκιμές πρώτου σταδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και περιελάμβαναν 76 συμμετέχοντες, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

«Οι δύο δοκιμές 42 ημερών – συμπεριλαμβανομένων 38 υγιών ενηλίκων ο καθένας – δεν βρήκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι οι υποψήφιοι που έκαναν το εμβόλιο προκάλεσαν απόκριση αντισωμάτων».

Ωστόσο, το περιοδικό τονίζει πως χρειάζονται μεγαλύτερες δοκιμές και περαιτέρω παρακολούθηση: «Απαιτούνται μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρισης με εικονικό φάρμακο και περαιτέρω παρακολούθηση για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από COVID-19», ανέφερε.

Το εμβόλιο ονομάζεται Sputnik-V ως φόρος τιμής στον πρώτο δορυφόρο στον κόσμο, που ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση. Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για τη χρήση του έως ότου ληφθούν όλα τα διεθνώς εγκεκριμένα μέτρα δοκιμών και κανονισμών.

«Το εμβόλιο πληροί όλες τις προδιαγραφές»

Αλλά με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τώρα για πρώτη φορά σε ένα διεθνές περιοδικό και με μια δοκιμή 40.000 ατόμων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα έχει να αντιμετωπίσει τους επικριτές της στο εξωτερικό.

«Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις της Δύσης που τέθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τον σαφή στόχο της αμαύρωση του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεβ, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων επενδύσεων (RDIF), το κρατικό ταμείου πλούτου της Ρωσίας, το οποίο έχει υποστηρίξει το εμβόλιο.

Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προδιαγραφές και σημείωσε: «τώρα θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα από τα δυτικά εμβόλια».

Κυβερνήσεις και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 850.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει μολύνει περίπου 26 εκατομμύρια.

Μέχρι το τέλος του έτους οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να ξέρουν για την ασφάλεια του εμβολίου

Όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν ήδη προηγμένες κλινικές δοκιμές, ο καθένας με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών AstraZeneca και των Αμερικανών φαρμακοβιομηχανών Moderna και Pfizer αναμένουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλια COVID-19 τους λειτουργούν και είναι ασφαλή έως το τέλος αυτού έτος.

Το περιοδικό ανέφερε ότι οι δοκιμές σε αρχικό στάδιο έδειξαν ότι το εμβόλιο Sputnik-V παρήγαγε μια απόκριση σε ένα συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστό ως Τ κύτταρα. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, χορηγείται σε δύο δόσεις, με καθεμία να βασίζεται σε έναν διαφορετικό φορέα που συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα: τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι αναμένει να παράγει μεταξύ 1,5 εκατομμυρίου και 2 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα του δυνητικού εμβολίου COVID-19 έως το τέλος του έτους, αυξάνοντας σταδιακά την παραγωγή σε 6 εκατομμύρια δόσεις το μήνα.

Πηγή: reuters.com