Στα 207 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και εκείνο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν πέντε νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 272. Οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη και το 95,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 43 άτομα εκ των οποίων 37 διασωληνωμένοι. Επίσης, σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 36 νέες εισαγωγές για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19.

Προβληματισμός για τις εστίες κορονοϊού σε κλειστές δομές

Με ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, έκανε την επανεμφάνισή του, χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε «σημαντικές» τις εστίες στις κλειστές δομές σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί 137 κρούσματα από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί 21 θάνατοι ηλικιωμένων που αφορούν σε μια μόνο τέτοια δομή. «Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική διασπορά του ιού», είπε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «η Ελλάδα ευτυχώς λόγω των λίγων δομών φροντίδας ηλικιωμένων που έχει δεν είχε μεγάλα επιδημικά κύματα, όπως αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες».

Σχολιάζοντας τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Μοσχάτο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας διευκρίνισε ότι «ο ιός εισήχθη στη δομή από άτομα που δεν κατανόησαν ότι έπρεπε να τηρούν στο 100% τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Και όντας κάποιος ασυμπτωματικός δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αιτία διασποράς του κορονοϊού».

Σημαντικός ο έγκαιρος εντοπισμός του αρχικού κρούσματος στις κλειστές δομές

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με την ταυτόχρονη νόσηση εποχικής γρίπης και κορονοϊού  που μπορούν να προσβάλλουν τους ηλικιωμένους υπενθύμισε ότι οι συν-λοιμώξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, στην περίπτωση του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς για να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα.

Να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός και τα αντι-ιικά φάρμακα να χορηγούνται εγκαίρως.

Ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

Ειδικά για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 177 projects που είναι σε εξέλιξη τα 9 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών. Τα 7 βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3 ενώ τα άλλα 2 εισέρχονται πολύ σύντομα σε αυτό το στάδιο.

Χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός

Στην συνέχεια τόνισε την αισιοδοξία του σχετικά με τα εμβόλια καθώς μέχρι σήμερα έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για εκείνο που δεν είναι σίγουρος είναι για τη διάρκειά τους και την ποσότητα δόσεων.

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προμηθευτεί 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό και με δίκαιο τρόπο θα δοθεί πρόσβαση σε όλους. Και ζήτησε να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, όπως και όλος ο κόσμος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα.