Τουλάχιστον πέντε φορές πιο φονικός από τη γρίπη ο Covid-19

koronoios

Μία νέα μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report», αναφέρει πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από όσους νοσηλεύονται με γρίπη.

Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.

Η έρευνα δε κάνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνησιμότητα του Covid-19 και της γρίπης καθώς αφορούσε μόνο τους εισαχθέντες των νοσοκομείων.

19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ARDS και άλλα νοσήματα όσοι έχουν Covid-19

Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.

nosokomeio-asthenis

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν περίπου 4.000 νοσηλευόμενους με covid-19, με μέση ηλικία τα 70 έτη και 5.400 νοσηλευόμενους με γρίπη, με μέση ηλικία τα 69 έτη.

Μόνο το 4% των ασθενών με γρίπη έχασαν τη ζωή τους

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη. Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.