Νέα μελέτη – Κορονοϊός: Τα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Τα γυαλιά θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον νέο κορονοιό, σύμφωνα με μία Κινέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology. Συγκεκριμένα τα γυαλιά, φαίνεται πως μπορούν να αποτρέψουν τους χρήστες από το να αγγίζουν τα μάτια τους, άρα δεν μπορεί να μεταφερθεί ο ιός από τα χέρια στα μάτια.

Μόνο περίπου το 6% των 276 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για το COVID-19 στο νοσοκομείο Suizhou Zengdu στην Κίνα χρειάστηκε να φορούν γυαλιά καθημερινά λόγω της μυωπίας τους. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων με προβλήματα όρασης στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, είναι πολύ υψηλότερο – περίπου 32%, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η προστασία των ματιών είναι σημαντική»

«Παρόλο που πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορείτε να συμπεράνετε τίποτα από αυτό, υπάρχει μια πρόταση ότι η προστασία των ματιών οποιουδήποτε είδους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε η Δρ Amesh Adalja.

«Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με άλλες μελέτες παρατήρησης και πιο επίσημες μελέτες, για παράδειγμα, για τη χρήση ασπίδας προσώπου. Ωστόσο, παρατηρείται όλο και περισσότερο ότι η προστασία των ματιών είναι σημαντική», πρόσθεσε η Adalja. Πολλά νοσοκομεία – συμπεριλαμβανομένου του Mount Sinai South Nassau στο Oceanside της Νέας Υόρκης – απαιτούν από τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους επισκέπτες να φορούν γυαλιά ή ασπίδα προσώπου μαζί με μια μάσκα για την πλήρη προστασία τους από το SARS-CoV-2, δήλωσε ο Δρ Aaron Glatt, πρόεδρος της ιατρικής και επικεφαλής επιδημιολόγος.