Η ευρεία δημόσια χρήση των εναλλακτικών σε σχέση με τις τακτικές μάσκες θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για τον μετριασμό της εξάπλωσης στον αέρα του κορονοϊού και της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.

Οι μάσκες είναι πλέον αναγκαίες στην καθημερινότητα μας για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Για λόγους μεγαλύτερης άνεσης οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν είτε προσωπίδες προστασίας είτε μάσκες με βαλβίδα εκπνοής.

Για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προστατευτικών προσώπου και των μασκών προσώπου με βαλβίδες εκπνοής, οι ερευνητές από το College of Engineering and Computer Science του Florida Atlantic University, μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος της μάσκας και χρησιμοποίησαν ποιοτικές απεικονίσεις για να δοκιμάσουν την απόδοση των ασπίδων και των μασκών με βαλβίδες στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης σταγονιδίων.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολλεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids»,  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό.

Οπτικοποίηση των σταγονιδίων

Στην περίπτωση των προσωπίδων επιβεβαιώθηκε ότι ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με σχετική ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, εξαπλούμενα σε μια μεγάλη περιοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (πχ αν φυσάει). Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός σταγονιδίων -πιθανώς μολυσμένων με τον ιό- διαπερνούν αφιλτράριστα τη βαλβίδα της μάσκας, με αποτέλεσμα αυτός που τη φοράει, αν είναι φορέας του κορονοϊού, να τον εξαπλώνει.

Εφόσον οπτικοποίησαν τα σταγονίδια που εκδιώχθηκαν από το στόμα ενός μανεκέν προσομοιώνοντας βήχα και φτέρνισμα, χαρτογράφησαν τη διαδρομή τους. Τα εργαστηριακά πειράματα των ερευνητών εστίασαν στα μικρότερου μεγέθους σταγονίδια, τα οποία μπορούν να αιωρούνται για περισσότερο χρόνο και να περιέχουν αρκετά σωματίδια του κορονοϊού για να μεταδώσουν την Covid-19.

Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science

«Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλέον στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μερικοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προσωπίδες, επειδή είναι πιο άνετες και εύχρηστες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως τι γίνεται αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές; Στην πράξη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τα σταγονίδια θα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις», ανέφερε ο Βέρμα.

Περισσότερο αποτελεσματικές οι υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να φοράνε υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.

«Οι προσωπίδες έχουν μεγάλα κενά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, ενώ οι μάσκες με βαλβίδα περιορίζουν την εισροή του αέρα κατά την εισπνοή, επιτρέπουν όμως ελεύθερα την εκροή του αέρα κατά την εκπνοή. Ο εισπνεόμενος αέρας φιλτράρεται, αλλά ο εκπνεόμενος διαπερνά τη μάσκα αφιλτράριστος», τόνισε ο Βέρμα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ακόμη και οι καλύτερες μάσκες έχουν διαρροές σωματιδίων σε κάποιο βαθμό. Συνεπώς παραμένει σημαντικό να τηρεί κανείς τις σωματικές αποστάσεις, ενόσω φοράει τη μάσκα».

Αυτή η τελευταία έρευνα παρέχει σημαντικά στοιχεία για την περαιτέρω υποστήριξη των κατευθυντήριων γραμμών του CDC και την ενημέρωση του κοινού για να κάνει καλύτερες επιλογές στην επιλογή του για κάλυψη προσώπων προς όφελός τους και για τη δημόσια ασφάλεια.

Πηγή: fauedu