Αντιμέτωποι με τον κορονοϊό βρίσκονται πλέον οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας.

Εκτός από το βασικό μέτωπο στην Αττική, η οποία παραμένει σε κατάσταση αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης για δεύτερο μήνα, ενεργοποιούνται συνεχώς μικρότερα ενεργά μέτωπα σε δομές και εργασιακούς χώρους, όπως στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στην Αθήνα και την Καρδίτσα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στην κονσερβοποιία στην Πέλλα, που επηρεάζουν τη ζητούμενη σταθερότητα στην επιδημιολογική εικόνα.

Πίεση στο σύστημα υγείας 

Η ορμητική πορεία της επιδημίας εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας, τόσο στο κρίσιμο πεδίο των Εντατικών όσο και στους υγειονομικούς εργαζόμενους που βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις στα όριά τους.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή τους δεκάδες ηλικιωμένους που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό, αποτυπώνει ό,τι εκτυλίσσεται στο λεκανοπέδιο με ευθύνη όλων.

Η Αθήνα ως «εκκολαπτήριο επιδημίας»

Στο Λεκανοπέδιο διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού και της λοίμωξης COVID-19 και δεν επιτρέπουν στις Αρχές να ελέγξουν την επιδημία. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε χαρακτηρίσει την Αττική «εκκολαπτήριο της επιδημίας», όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως. Την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος επισήμανε ότι στην Αττική καταγράφεται ανοδική τάση της επιδημίας, αλλά όχι δραματικά εκθετική άνοδος. Εκτίμησε δε ότι χρειάζεται περαιτέρω χρόνος εφαρμογής των ισχυόντων μέτρων για να υποχωρήσει η ανοδική τάση του επιδημικού κύματος.

Το πλέγμα των μέτρων δεν μοιάζει σταθερό και συνεκτικό

Το πλέγμα των μέτρων ξεχειλώνει και μαζεύεται από τα επιστημονικά ή τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους – με τα τελευταία να δηλώνουν ετοιμότητα για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά να χωλαίνουν στον έλεγχο για την τήρησή τους.

Τι θα ισχύσει για την Αττική

Για τις επόμενες οκτώ ημέρες, πάντως, η Αττική θα βρίσκεται στα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν από τον Σεπτέμβριο.

  • Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών από 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων.
  • Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις.
  • Αυστηροί κανόνες στις λαϊκές αγορές και χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό.

iatros

Επίμονη η μάχη για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του κορονοϊού 

Αποτυπώθηκε άλλωστε με τον πιο σκληρό τρόπο στα επιδημιολογικά δεδομένα με τα οποία έγινε το πέρασμα από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 52% των συνολικών μολύνσεων, δηλαδή ένα στα δύο κρούσματα.

Βαρύς είναι ο απολογισμός των θυμάτων

Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 125 θάνατοι, περίπου το 1/3 του συνόλου των θυμάτων από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα νοσοκομεία εισάγονταν κάθε μέρα 60-80 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν σταθερά. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 89, πλησιάζοντας το μαύρο ρεκόρ της 5ης Απριλίου όταν οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 93. Ευτυχώς το ρεκόρ του περασμένου Απριλίου δεν καταρρίφθηκε τις δύσκολες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει ότι το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχεται από την επιδημία και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών με νέες κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας δωρεές και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για COVID-19.

Αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ 

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, κατασκευάζονται με ταχύ ρυθμό, όμως ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρείται δύσκολο να είναι διαθέσιμες ως το τέλος του έτους. Ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι υποδομές, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτές είναι 274 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 126 στην Αττική. Από τις συνολικές κλίνες, την περασμένη Παρασκευή ήταν κατειλημμένες οι 85 με διασωληνωμένους. Από τις 126 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 της Αττικής ήταν κατειλημμένες περί τις 65. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη η κατάσταση και ότι μπορεί αίφνης να ανατραπεί απειλώντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

 

Διαφορές μεταξύ Πρωτεύουσας και Συμπρωτεύουσας 

Οι ειδικοί επισημαίνουν δύο διαφορές καθοριστικές: η Αττική έχει πιο πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και μεγαλύτερη συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε σύγκριση με την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις ευάλωτες ομάδες οι ειδικοί περιλαμβάνουν τους αλλοδαπούς, τους μετανάστες, τους άστεγους, τους χρήστες ουσιών.

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμωνα

Αναλόγως υπερισχύει η Αττική και στον αριθμό των γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών χρονίως πασχόντων, αστέγων, εξαρτημένων κ.λπ. Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας (έχει καταγραφεί ήδη ένας νεκρός και τουλάχιστον 20 νοσηλεύονται) είναι η πέμπτη που καταγράφηκε στην Αττική από την αρχή της επιδημίας. Στη Θεσσαλονίκη πάλι είχε καταγραφεί η μεγάλη εστία μετάδοσης στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» με τουλάχιστον 20 θύματα.

Στον Άγιο Παντελεήμονα, μάλιστα, υπάρχει ανησυχία και στην ευρύτερη περιοχή ειδικά μετά τον εντοπισμό 20 θετικών τεστ σε σύνολο 487 που πραγματοποιήθηκαν. Από τους 20 θετικούς οι πέντε είναι Έλληνες και οι 15 αλλοδαποί, οι οχτώ γυναίκες και οι 12 άνδρες ενώ η διάμεση ηλικία των θετικών είναι τα 41 έτη.

Η συμβολή του ΕΟΔΥ 

Οι στοχευμένες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες αφενός με τα νέα οχήματα που μίσθωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να εξυπηρετηθεί με καλύτερες συνθήκες και χωρίς τον συγχρωτισμό ο πληθυσμός, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική τηλεργασία, αφετέρου το εκτεταμένο testing στον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι επιχειρείται να ανακοπεί το κύμα της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές και τους κατοίκους τους.