Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα στις 29 Οκτωβρίου με θέμα τον κορονοϊό.

Ο Σαρλ Μισέλ και οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τον τρόπο που θα κινηθούν από τη στιγμή που η κατάσταση με τον COVID δεν εμφανίζει βελτίωση.

Συνεχής επιδείνωση του νέου Κορονοϊού παρουσιάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες

Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα τον COVID. Θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τακτικών συζητήσεων σχετικά με την πανδημία, που οι 27 επικεφαλής των κρατών-μελών έχουν δεσμευτεί να έχουν.

Η συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του COVID.

Ιστορικό

Στις 15 Οκτωβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε την επιδημιολογική κατάσταση, η οποία είναι άνευ προηγουμένου και έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές ανησυχίες. Οι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον συνολικό  συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης για μια συντονισμένη προσέγγιση στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια συντονισμού, όσον αφορά:

  • κανονισμοί καραντίνας
  • ανίχνευση επαφών διασυνοριακών
  • στρατηγικές δοκιμών
  • από κοινού αξιολόγηση των μεθόδων δοκιμών
  • προσωρινός περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων COVID-19. Tόνισαν την ανάγκη για μια ισχυρή διαδικασία έγκρισης και παρακολούθησης, την οικοδόμηση της ικανότητας εμβολιασμού στην ΕΕ και τη δίκαιη και προσιτή πρόσβαση στα εμβόλια. Στο θέμα των εμβολίων, ενθάρρυναν επίσης τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.