Σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός των θανόντων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου σε 511.000 άτομα. Η χρήση μάσκας από όλο τον πληθυσμό όμως, μπορεί να μειώσει το ποσό αυτό σε 130.000. 

Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η χρήση μάσκας, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη μετάδοση αναπνευστικών ιών όπως το SARS-CoV-2, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση του.

Ο μέσος όρος της χρήσης μάσκας που στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν 50 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό είναι υψηλό, παρά τα συγκρουόμενα μηνύματα ορισμένων πολιτικών σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφευγε την μάσκα και κορόιδευε τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, για τη συνεπή χρήση.

Ο ιός έχει μολύνει περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Αμερική

Από τον πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid19 στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, ο ιός έχει μολύνει περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει επίσης προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 223.000 Αμερικανούς. Στα μέσα Ιουλίου, οι προγραμματιστές του IHME προέβλεψαν με ακρίβεια 224.000 θανάτους έως την 1η Νοεμβρίου.

Σήμερα, το δεύτερο κύμα της μόλυνσης αυξάνεται, καθώς ο χειμώνας προχωρά. Ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 75.000 στις 22 Οκτωβρίου, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από έναν μήνα νωρίτερα.

Ελλείψει εμβολίου και με λίγες επιλογές θεραπείας, η μάσκα, η τήρηση αποστάσεων, και η αποφυγή εξόδων είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα κράτη θα επιβάλουν μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της διασποράς

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο έως το επόμενο έτος. Οι επιδημιολόγοι και οι μοντελιστές του IHME σχεδίασαν τρία πιθανά σενάρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επεκτείνονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο πρώτο σενάριο, οι πολίτες συνεχίζουν να μην τηρούν τους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση που ισχύουν. Σε αυτό το απίθανο σενάριο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι συνολικοί θάνατοι θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Τουλάχιστον 152 εκατομμύρια άνθρωποι – το 45% του συνολικού πληθυσμού – προβλέπεται να μολυνθεί με τον ιό.

Ο αριθμός των θανάτων από Covid19 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 511.000

Ωστόσο, είναι πιο ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι τα κράτη θα επιβάλουν μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Τέτοια είναι το κλείσιμο των σχολείων, τον περιορισμό του μεγέθους των δημόσιων συγκεντρώσεων και το μερικό ή πλήρες κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Τέλος ακόμη και με την τήρηση των μέτρων, ο αριθμός των θανάτων από Covid19 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 511.000 έως την 1η Μαρτίου. Οι μολύνσεις θα φτάσουν συνολικά 72 εκατομμύρια.

“Η καθολική χρήση μάσκας θα μπορούσε να σώσει 129.574 επιπλέον ζωές από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021”, καταλήγει η έρευνα χαρακτηριστικά.

Περιεχόμενο: medicalxpress.com