fbpx
Καρδιακή προσβολή: To συζυγικό στρες επηρεάζει την ανάρρωση

Καρδιακή προσβολή: To συζυγικό στρες επηρεάζει την ανάρρωση

Ένας αγχωτικός γάμος (συζυγικό στρες) μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η λεπτομέρεια.

Το άγχος σε υπερβολικό βαθμό είναι κακό για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Το ίδιο επιβλαβές είναι και το άγχος μέσα στο ζευγάρι, ιδιαίτερα μετά από καρδιακή προσβολή .

Μια νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου, δείχνει ότι ένας αγχωτικός γάμος συνδέεται με αργή ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή.

Μελέτες έχουν ήδη αναφέρει φτωχότερη ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή σε περίπτωση ψυχολογικού και κοινωνικού στρες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο του συζυγικού στρες στην καρδιακή αποκατάσταση.

Καρδιακή προσβολή και συζυγικό στρες – Τι έδειξε η μελέτη

Καρδιακή προσβολή: To συζυγικό στρες επηρεάζει την ανάρρωση
Σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες ανέφεραν έντονο συζυγικό στρες, σε σύγκριση με 3 στους 10 άνδρες. Τα  αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη προκαταλήψεις όπως το φύλο, η ηλικία ή η εθνικότητα των συμμετεχόντων

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 1.593 ενήλικες που είχαν νοσηλευτεί για καρδιακή προσβολή σε περίπου 103 αμερικανικά νοσοκομεία και εγγράφηκαν σε μια ομάδα που ονομάζεται VIRGO, μεταξύ 2008 και 2012.

Ο μέσος όρος ηλικίας 47 ετών, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι ή σε ζευγάρι κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής. και πάνω από τα δύο τρίτα από αυτούς ήταν γυναίκες.

Το συζυγικό στρες αξιολογήθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει 17 σημεία της κλίμακας του συζυγικού στρες της Στοκχόλμης, μια κλίμακα για τη μέτρηση του στρες μέσα στο ζευγάρι, που είχε δοκιμαστεί προηγουμένως σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις στη Σουηδία.

Αυτό αξιολογεί τους διάφορους παράγοντες του συζυγικού στρες, ιδιαίτερα την ποιότητα της συναισθηματικής και σεξουαλικής σχέσης μεταξύ των δύο συντρόφων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: καθόλου ή ήπιο συζυγικό στρες, μέτριο συζυγικό στρες και σοβαρό συζυγικό στρες.

Για ένα χρόνο, οι επιστήμονες αξιολόγησαν πώς η σωματική υγεία των συμμετεχόντων θα μπορούσε να περιορίσει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τους σωματικούς τους πόνους αλλά και την αντίληψη για την υγεία τους.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογούν τακτικά την ψυχική τους υγεία.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη αφού συγκριθούν τα δεδομένα, για άτομα που αναφέρουν σοβαρό συζυγικό στρες:

  • Πάνω από 1,6 μονάδες χαμηλότερα στη σωματική υγεία και 2,6 μονάδες χαμηλότερα στην ψυχική υγεία από άλλες, σε μια κλίμακα 12 βαθμών·
  • ποιότητα ζωής σχεδόν 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή των άλλων συμμετεχόντων.
  • 67% αυξημένο κίνδυνο αναφοράς πόνου στο στήθος σε σύγκριση με εκείνους που βιώνουν ήπιο συζυγικό στρες και 50% αυξημένη πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.
  • Σημειώστε ότι σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες ανέφεραν έντονο συζυγικό στρες, σε σύγκριση με 3 στους 10 άνδρες.

Και όλα αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη προκαταλήψεις όπως το φύλο, η ηλικία ή η εθνικότητα των συμμετεχόντων.

Καρδιακή προσβολή και συζυγικό στρες – Προσωπικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

συζυγικό στρες
Πρέπει να δοθεί προσοχή στον « έλεγχο του καθημερινού στρες των ασθενών κατά τη διάρκεια των ραντεβού παρακολούθησης » προκειμένου να εντοπιστούν καλύτερα εκείνοι που κινδυνεύουν λιγότερο καλή σωματική/ψυχική ανάκαμψη ή επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.

« Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν τους προσωπικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή ανάκαμψη και να επικεντρώνονται στην κατεύθυνση των ασθενών σε πόρους που βοηθούν στη διαχείριση και τη μείωση των επιπέδων άγχους τους », σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cenjing Zhu  και ερευνητής στο Yale School of Public Health. (Κονέκτικατ, ΗΠΑ), σε δελτίο τύπου

Προσθέτοντας ότι άλλοι παράγοντες άγχους μπορούν να επέμβουν εκτός της συζυγικής σφαίρας, ο ερευνητής πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον « έλεγχο του καθημερινού στρες των ασθενών κατά τη διάρκεια των ραντεβού παρακολούθησης » προκειμένου να εντοπιστούν καλύτερα εκείνοι που κινδυνεύουν λιγότερο καλή σωματική/ψυχική ανάκαμψη ή επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή 

https://www.eurekalert.org/news-releases/969092

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.