Οι ορμόνες του θυρεοειδούς κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη ενός εμβρύου.

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν εν μέρει στην ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Perinatology.

Σκοπός 

Αυτή η μελέτη στόχευε να προσδιορίσει εάν ο υποθυρεοειδισμός πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο Διαταραχής, Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στο παιδί και πώς μπορεί να τροποποιηθεί η σχέση από τον πρόωρο τοκετό, το φύλο του παιδιού και τη φυλή-εθνικότητα. Τα δεδομένα σχεδιασμού μελέτης αφαιρέθηκαν από συνδεδεμένα ιατρικά αρχεία μητέρας-παιδιού.

Μελέτη
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία σχεδόν 330.009 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2016 και οι σχετικές πληροφορίες συλλέγονταν μέχρι και την ηλικία των 17 ετών. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, σχεδόν 17.000 παιδιά διαγνώσθηκαν με ΔΕΠΥ, ενώ περίπου 10.000 μέλλουσες μητέρες διαγνώσθηκαν τότε με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συμπέρασμα

egkio ginaikaΗ μελέτη βρήκε ότι τα παιδιά γυναικών με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με ΔΕΠΥ, για την πρόκληση της οποίας θεωρούνται υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, και κάποια γονίδια που ρυθμίζονται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Η έκθεση δηλαδή της μητέρας στον υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της περικο-νοητικής περιόδου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ΔΕΠΥ.

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί ανέφεραν πως δεν έγινε σαφές από τα δεδομένα της μελέτης το γιατί η επίδραση των χαμηλών επιπέδων ορμονών του θυρεοειδούς ήταν ισχυρότερη για τα ισπανόφωνα παιδιά, τονίζοντας, μάλιστα, πως η επίδραση αυτή ήταν πιο σημαντική στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Με πληροφορίες από: thieme-connect.com,