Τα καθαρτικά μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Μεταξύ αυτών, τα οσμωτικά καθαρτικά είναι αναγνωρισμένα από τους γιατρούς, και ως εκ τούτου προτιμώνται.
15 με 30% των ανθρώπων υποφέρουν τακτικά από δυσκοιλιότητα. Πώς λειτουργούν τα οσμωτικά καθαρτικά φάρμακα; Γιατί να τα προτιμήσετε;
Το σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας μπορεί να συνδεθεί με διάφορες αιτίες: επιβράδυνση της διέλευσης, διατροφικά λάθη, έλλειψη σωματικής άσκησης…
Μιλάμε για «πρόσφατη» δυσκοιλιότητα όταν υπάρχει εδώ και λίγες μέρες σε λίγες εβδομάδες.
Χρόνια είναι η δυσκοιλιότητα όταν υπάρχει ένας αριθμός κοπράνων λιγότερο από τρεις την εβδομάδα τους τελευταίους έξι μήνες.
Για την ανακούφιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οκαθαρτικά.
Τι είναι τα καθαρτικά;

Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της περιστασιακής δυσκοιλιότητας.
Τρεις τύποι καθαρτικών είναι κατάλληλοι για αυτήν την ένδειξη:
- λιπαντικά καθαρτικά , τα οποία λιπαίνουν το περιεχόμενο του εντέρου με ουσίες όπως η παραφίνη ή η βαζελίνη.
- καθαρτικά τα οποία αλλάζουν τη συνοχή των κοπράνων.
- οσμωτικά καθαρτικά, ήπια καθαρτικά που κάνουν τα κόπρανα πιο υγρά διατηρώντας νερό στο περιεχόμενο του εντέρου.
- Υπάρχουν δύο άλλες κατηγορίες καθαρτικών: διεγερτικά καθαρτικά (τα οποία αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου) και καθαρτικά του ορθού (που προκαλούν την αποβολή των κοπράνων με συστολή του ορθού), ενδείκνυται περισσότερο σε περίπτωση ερεθισμού ή χρόνιας δυσκοιλιότητας και που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού πρώτα.
Οσμωτικά καθαρτικά (ήπιο καθαρτικό): Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Δεν έχουν όλα τα καθαρτικά τον ίδιο τρόπο δράσης και μερικά θα πρέπει να προτιμώνται.
Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση των οσμωτικών καθαρτικών που αυξάνουν την ενυδάτωση των κοπράνων με ένα φαινόμενο γνωστό ως « όσμωση », με άλλα λόγια την κλήση για νερό, στο κόλον κάτω μέρος του εντέρου.
Στη συνέχεια, τα κόπρανα γίνονται πιο άφθονα, πιο μαλακά και ευκολότερα.
Αυτές οι ουσίες έχουν έναν καθαρά φυσικό τρόπο δράσης: δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και απεκκρίνονται αμετάβλητες. Αυτά είναι τα καθαρτικά συνήθως προτιμώνται συγκριτικά με τα υπόλοιπακαθαρτικά .
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αέρια και φούσκωμα στην αρχή της θεραπείας.
Οσμωτικά καθαρτικά – Χρειάζονται συνταγή;
Τα καθαρτικά σκευάσματα συχνά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία. Ωστόσο, πρόσφατα, ορισμένα προϊόντα απαιτούν συνταγή γιατρού.
Αυτά είναι τα ακόλουθα καθαρτικά:
- Μακρογόλες ή Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG)
- Φωσφορικά άλατα
- Θειικά άλατα
- Ανθρακηνικό
8 καθαρτικά κατά της δυσκοιλιότητας – Αυτοθεραπεία

Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά οσμωτικά καθαρτικά;
Σε αυτή την κατηγορία καθαρτικών, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των λεγόμενων καθαρτικών «πολυόλης» ( λακτουλόζη, σορβιτόλη και λακτιτόλη ) και των καθαρτικών «πολυαιθυλενογλυκόλης» ( μακρογόλη ).
Οι μακρογόλες αυξάνουν τον αριθμό των κοπράνων (αύξηση 1,98 κενώσεων/εβδομάδα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, 1 κόπρανα/εβδομάδα σε σύγκριση με τη λακτουλόζη), μειώνουν τη συνοχή τους, μειώνουν τις προσπάθειες ώθησης.
Σε αντίθεση με τις μακρογόλες, οι πολυόλες μπορούν να υποστούν ζύμωση από τη βακτηριακή χλωρίδα του παχέος εντέρου, προκαλώντας κοιλιακό άλγος και μετεωρισμό σε ορισμένους ασθενείς.
Στην ίδια αποτελεσματική δόση, η καθαρτική δράση της μακρογόλης είναι μεγαλύτερη και δεν προκαλεί ζύμωση . Επομένως, η τελευταία,είναι γενικά καλύτερα ανεκτή.
Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα οσμωτικά καθαρτικά ούτε αφομοιώνονται ούτε απορροφούνται από το έντερο, καθιστώντας τα όλα πιο ανεκτά .
Οσμωτικά καθαρτικά – Πότε να τα πάρετε; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν;
Για τα οσμωτικά καθαρτικά, η αρχική δόση θα πρέπει να μειωθεί και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στα αποτελέσματα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Με αυτά τα καθαρτικά, το αποτέλεσμα εμφανίζεται εντός 24 έως 48 ωρών μετά τη λήψη , μια περίοδος που μπορεί να φαίνεται μακρά αλλά που εξασφαλίζει φυσιολογική και σταδιακή επανέναρξη της διέλευσης και χωρίς εξοικείωση, που επιτρέπει τη μακροχρόνια χρήση εάν είναι απαραίτητο.
Αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το πρωί και συνδυάζονται με σωματική δραστηριότητα και δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τι άλλο να πάρετε για τη δυσκοιλιότητα;

Η δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και η ανεπαρκής ενυδάτωση είναι παράγοντες που συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα.
Ευτυχώς, ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι έχουν καθαρτική δράση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Επανεκκινήστε την εντερική διέλευση με φυτικές ίνες και νερό.
Ο εμπλουτισμός της δίαιτας σας με φυτικές ίνες είναι η βασική θεραπεία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη ενός καθαρτικού.
Σε περίπτωση χρόνιας δυσκοιλιότητας, συνιστάται επίσης η σταδιακή αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών σε διάστημα δύο εβδομάδων (προκειμένου να μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως φούσκωμα και πεπτική δυσφορία).
Έως ότου επιτευχθεί η δόση συνιστάται τουλάχιστον σε 25 g/ημέρα.
Η πρόσληψη νερού , αν και σημαντική, δεν έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
Ωστόσο, όσα είναι εμπλουτισμένα με μαγνήσιο έχουν σημαντική καθαρτική δράση και γι’ αυτό συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα.
Τέλος, είναι σημαντικό «να αφιερώσετε χρόνο» για να πάτε στην τουαλέτα γιατί ορισμένες συμπεριφορές μπορεί τελικά να μειώσουν το αντανακλαστικό της απαλλαγής από τις κενώσεις (επαγγελματικοί περιορισμοί, αλλαγές ρυθμού, άρνηση να πάτε στην τουαλέτα στο χώρο εργασίας κ.λπ.) .