fbpx
Αυχενικό σύνδρομο και αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία

Αυχενικό σύνδρομο και αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, όμως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία είναι μια επιστήμη υγείας που ασχολείται όχι μόνο με την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών αλλά και με την πρόληψη και προαγωγή αυτής.

Στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι η προώθηση και η βελτίωση της υγείας. Το πεδίο της φυσικοθεραπείας είναι ένα επάγγελμα που βασίζεται στην επιστήμη και ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία και την ευεξία, η οποία περιλαμβάνει τον γενικό τρόπο ζωής του ασθενούς.

Η φυσικοθεραπεύτρια Ευτέρπη Παρασκευαϊδου, απαντά σε ερωτήσεις, καλύπτοντας φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν άπαντες. Το αυχενικό σύνδρομο έχει ως συνηθισμένη ταλαιπωρία των ημερών, την τιμητική του. 

Ποιος ο ρόλος της προεγχειρητικής φυσικοθεραπείας; 

Για προγραμματισμένα χειρουργεία όπου υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί ο ασθενής, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων βασισμένο στις ανάγκες του. Οι ασκήσεις αυτές καθορίζονται βέβαια μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

αυχενικό σύνδρομο φυσικοθεραπεία
Παρασκευαΐδου Ευτέρπη, MSc, Φυσικοθεραπεύτρια
Προσωπικό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κ.Υ)

Η προεγχειρητική άσκηση μειώνει τη διάρκεια παραμονής τόσο στις μονάδες εντατικής θεραπείας όσο και στο νοσοκομείο. Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση, μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή, δυναμώνει το μυϊκό σύστημα και αποκαθιστά τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης.

Η βασικότερη συμβολή της φυσικοθεραπείας, είναι ότι ο ασθενής κατανοεί τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσει μετά το χειρουργείο του. Καταφέρνει έτσι να είναι πιο δυνατός ώστε να ανταπεξέλθει στις επερχόμενες αλλαγές, καταλήγει η Κα. Παρασκευαϊδου. 

Πολλοί νέοι ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο

Συχνά ο κόσμος παραπονιέται για πόνο στον αυχένα και δυστυχώς ακούγεται από άτομα που ανήκουν σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Ο αυχένας μας είναι εύκαμπτος και αρκετά ευάλωτος σε τραυματισμούς και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τον περιορισμό της κίνησης και τον πόνο. 

Σύμφωνα με την φυσικοθεραπεύτρια, χρειάζεται να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτόν. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προέλθει από διάφορες διαταραχές ή ασθένειες. Πιο συχνές αιτίες είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις μεσοσπονδυλίων δίσκων (σπονδυλοαρθροπάθεια, κήλη ή προβολή μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλούν την πίεση νεύρων), μυϊκό σπασμό τραυματισμοί. Ακόμα είναι πιθανό να οφείλεται σε τραυματισμό της άρθρωσης του ώμου. Υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθεί ο πόνος με την κακή στάση του σώματος ενώ ενοχοποιούνται και νοσήματα που προκαλούν διαταραχές στην ισορροπία.

αυχενικό σύνδρομο φυσικοθεραπεία

Πολυπαραγοντικός ο πόνος του αυχένα

Για να κατανοήσουμε τι προκάλεσε τον πόνο στον αυχένα, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τους «παράγοντες του τρόπου ζωής». Πολλές έρευνες τους ενοχοποιούν  για τον πόνο στην περιοχή του αυχένα. Οι παράγοντες αυτοί είναι η καθιστική ζωή και κατ’ επέκταση η μειωμένη σωματική δραστηριότητα-άσκηση, κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου καθώς και οι συχνότερες αγχωτικές περίοδοι στην ζωή μας. 

Η εξέταση γιατρού είναι αναγκαία 

Καλό θα ήταν να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό, εάν ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε τραυματισμό, υποστηρίζει η Κα. Παρασκευαϊδου. Τέτοια ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε μηχανοκίνητο όχημα ή πτώση που έχουν σαν αποτέλεσμα χτύπημα στο κεφάλι.

Αν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με γιατρό εάν ο πόνος στην περιοχή του αυχένα επιμένει για αρκετές ημέρες και επεκτείνεται στην περιοχή κάτω από τα χέρια ή τα πόδια. Επιπλέον αν συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο, ακαμψία, μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα πρέπει να διερευνηθεί.

Η διάγνωση γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα, τη κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Αυχενικό σύνδρομο και φυσικοθεραπεία

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη φυσικοθεραπεία, αποτελεσματικά. Ο φυσικοθεραπευτής μετά από αξιολόγηση του ασθενή θα επιλέξει τις κατάλληλες τεχνικές και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει. Επιπλέον θα επιλέξει το πρόγραμμα της θεραπευτικής φυσικοθεραπείας που θα ακολουθήσει ο ασθενής με την καθοδήγηση του. Μην ξεχνάτε πως όσο τα συμπτώματα υποχωρούν, αυξάνουμε την κίνηση και για αυτό χρειάζεται να εντάξετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμά, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Αυχενικό σύνδρομο και πρόληψη;

Με απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο του αυχένα. Το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της φυσικής μας κατάσταση. Όσον αφορά τη στάση του σώματος, πρέπει να αποφεύγουμε μια συγκεκριμένη στάση για αρκετή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι μυϊκοί ιστοί. Τα συχνά διαλλείματα για διατάσεις και περπάτημα βοηθούν επίσης.

Όσοι ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις ή εργάζονται πολλές ώρες καθιστοί, πρέπει να σηκώνονται κάθε μισή με μία ώρα. Στο γραφείο, η καρέκλα πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή να βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το επίπεδο των ματιών. 

Τέλος η φυσικοθεραπεύτρια προσθέτει, να αποφεύγουμε να βάζουμε ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο το ακουστικό. Το κομμάτι του ύπνου είναι πολύ σημαντικό. Η επιλογή ενός άνετου μαξιλαριού κάτω από το λαιμό προλαμβάνει πόνους του αυχένα. Με αυτόν τον τρόπο ευθυγραμμίζεται ο αυχένας με το υπόλοιπο σώμα. Σαφώς και το στρώμα πρέπει να στηρίζει καλά τη σπονδυλική στήλη χωρίς να βουλιάζει, αλλά ούτε και να είναι άκαμπτο. 

αυχενικό σύνδρομο φυσικοθεραπείαΦυσικοθεραπεία και άλλες παθήσεις:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα 
  • Τα αναπνευστικά νοσήματα όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κυστική ίνωση (ΚΙ).
  • Μυοσκελετικές κακώσεις.
  •  Αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, αιθουσαία δυσλειτουργία, τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες κ.α.
  • Παιδιατρικές καταστάσεις όπως αναπτυξιακές καθυστερήσεις, εγκεφαλική παράλυση και μυϊκή δυστροφία.
  • Αθλητικές κακώσεις και τραυματισμοί.
  • Δυσλειτουργία πυελικού εδάφους π.χ. ακράτεια
  • Λεμφοίδημα.
  • Εγκαυματίες.
  • Πρόληψη πτώσεων στην Τρίτη ηλικία.

Ο πυρήνας της φυσικοθεραπείας είναι η συμμετοχή του ασθενούς στη φροντίδα του, μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης, της ενδυνάμωσης και της συμμετοχής στη θεραπεία του. Η συνεργασία του φυσικοθεραπευτή με τον θεράποντα γιατρό, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε ταχύτερη ανάρρωση και βελτίωση των συμπτωμάτων του. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να νικηθεί με τη φυσικοθεραπεία.

Πηγή

https://www.csp.org.uk/

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.