Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism, η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη μπορεί να ρυθμιστεί από τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής που διεξήχθη σε 11 γυναίκες.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της δραστηριότητας της εγκεφαλικής ινσουλίνης σε 11 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης (πρώτη ημέρα του κύκλου μέχρι την ωορρηξία) και της ωχρινικής φάσης (από την περίοδο μετά την ωορρηξία την τελευταία ημέρα του κύκλου) της εμμήνου ρύσεως.
Η ευαισθησία κάθε γυναίκας στην ινσουλίνη παρατηρήθηκε και συγκρίθηκε με ένα σπρέι εικονικού φαρμάκου χωρίς ινσουλίνη.
Ινσουλίνη: Τι είναι; Σε τι χρησιμεύει;
Μέσω αυτού, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, υπήρχε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, η οποία δεν παρατηρήθηκε κατά την ωχρινική φάση.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι “η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου και ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη ολόκληρου του σώματος κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου. ωχρινική”, αναφέρει η μελέτη.
«Η τρέχουσα μελέτη παρέχει στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο της ινσουλίνης στον εγκέφαλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη ολόκληρου του σώματος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μαζί με την παρατηρούμενη αύξηση της υποθαλαμικής ευαισθησίας στην ινσουλίνη, είναι εύλογο ότι οι τροποποιημένες υποθαλαμικές προβολές στα κυκλώματα κινήτρων μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των σχετικών αλλαγών στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό που αναφέρονται συχνά σε ένα προεμμηνορροϊκό πλαίσιο», αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο το ίδιο επιστημονικό περιοδικό.