Όσο η θερμοκρασία μειώνεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος. Το χιόνι μερικές φορές μπορεί να είναι η αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων. 

Σύμφωνα με μελετητές του Χάρβαρντ, το χιόνι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, κυρίως στους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου χιονίζει συχνά. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος ανεξαρτήτως ηλικίας, τυχόν υφιστάμενων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου ή άλλων χρόνιων παθήσεων.

Αναντιστοιχία στην παροχή – ζήτηση 

Ο κρύος καιρός μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. «Μια τέτοια αναντιστοιχία, δηλαδή μικρή παροχή οξυγόνου στην καρδιά σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση οξυγόνου από την καρδιά, είναι που προκαλεί καρδιακή προσβολή», σύμφωνα με τον δρ Randall Zusman, καρδιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που σχετίζεται με το Χάρβαρντ.

Mεγαλύτερος ο κίνδυνος στους άνδρες 

Η έρευνα έδειξε πως ο κίνδυνος εμφράγματος στους άνδρες ύστερα από έντονη χιονόπτωση είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι στις γυναίκες. Οι μελετητές υποπτεύονται ότι το φτυάρισμα του χιονιού είναι η σημαντικότερη αιτία που συνδέει το χιόνι με το έμφραγμα. Οι άνδρες είναι πολύ πιθανότερο να φτυαρίσουν το χιόνι απ’ ό,τι οι γυναίκες. Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μια απαιτητική καρδιαγγειακή άσκηση που ζορίζει την καρδιά, ιδίως αν τα φορτία είναι βαριά.

Άνδρας παθαίνει έμφραγμα

Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην καρδιακή προσβολή

  • Υπερβολική προσπάθεια 

Ο χειμώνας μερικές φορές ευθύνεται για την υπερβολική προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Περπατάμε έντονα κόντρα σε έναν ισχυρό άνεμο, φτυαρίζουμε τον δρόμο έξω από το σπίτι, σπρώχνουμε το αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε στο χιόνι. Όπως προαναφέρθηκε, η άσκηση αυξάνει τη ζήτηση οξυγόνου από την καρδιά την ώρα που το οξυγόνο μειώνεται από το κρύο.

  • Απότομη έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία

Όταν το σώμα εκτίθεται ξαφνικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Όταν από τη ζεστασιά του σπιτιού βγαίνουμε σε μείον βαθμούς Κελσίου, πρέπει να είμαστε και κατάλληλα εξοπλισμένοι. Κανένα σημείο του σώματος δεν πρέπει να εκτίθεται απότομα στην αλλαγή θερμοκρασίας.

  • Υπερθέρμανση

Αν και, όπως αναφέρθηκε, είναι απαραίτητο να ντυνόμαστε ζεστά, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερθέρμανση του σώματος, την οποία ενδεχομένως φέρνει η σωματική άσκηση. Όταν ζεσταινόμαστε, το σώμα απελευθερώνει θερμότητα. Η υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από τα ζεστά ρούχα μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να μειώσει δραματικά την αρτηριακή πίεση. Όταν μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται και η παροχή αίματος στην καρδιά.

  • Εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Η γρίπη προκαλεί πυρετό, κάνοντας την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα (αυξάνοντας τη ζήτηση για οξυγόνο). Η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση (ελαττώνοντας την παροχή οξυγόνου στην καρδιά). Εκείνο που πρέπει να κάνετε αν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης είναι να καλέσετε τον γιατρό σας για να συνταγογραφήσει αντιικά φάρμακα. Η αφυδάτωση μπορεί να αποφευχθεί με το να πίνετε άφθονα υγρά και να τρώτε πλούσιες σε νερό τροφές, όπως φρούτα και σούπες.

Οι ερευνητές συστήνουν να ενημερώνονται ευρύτερα οι πολίτες, ιδίως στις περιοχές όπου χιονίζει συχνά, σχετικά με τους αυξημένους κινδύνους για έμφραγμα, έτσι ώστε να αποφεύγουν το φτυάρισμα, ιδίως αν η υγεία τους είναι επιβαρυμένη.

Πηγή: health.harvard.edu

Διαβάστε ακόμη:

·     Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους δεν ασκούνται

·     Έμφραγμα και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

·     Δίαιτα για καρδιοπαθείς