fbpx
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Αληθινές ιστορίες ανθρώπων στο Onassis Channel

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Αληθινές ιστορίες ανθρώπων στο Onassis Channel

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» διοργανώνουν μια ψηφιακή ανοιχτή συζήτηση με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον ΗΙV. Συμμετέχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το στίγμα και η περιθωριοποίηση σκοτώνουν πιο γρήγορα από κάθε ιό και κάθε ουσία». «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να σταθείς δίπλα στο παιδί σου την ώρα που το έχει ανάγκη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φωτεινό από την αποδοχή της οικογένειας και της κοινωνίας».

Αυτά είναι τα λόγια ανθρώπων που μοιράζονται τις ιστορίες τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS την 1η Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο φετινό «I’m Positive» που θα προβληθεί στο κανάλι του YouTube του Ιδρύματος Ωνάση πρωταγωνιστούν η αποδοχή και η κατανόηση μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον ιό του AIDS.

Πέντε ιστορίες για την αποδοχή

Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, οι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής, θίγουν το θέμα της υιοθεσίας και της αναδοχής. Έχουν υιοθετήσει ένα παιδάκι, αλλά ο ένας από τους δύο παραμένει νομικά «αόρατος». Η Ερωφίλη Κόκκαλη, που εργάζεται στον τομέα της σεξουαλικής υγείας, μιλάει για την αποδοχή και μας προτρέπει να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς τρανσοφοβία, χωρίς ομοφοβία, χωρίς φασισμό, χωρίς πατριαρχία, σε μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα.

Ο οροθετικός και πρώην χρήστης ουσιών Μάριος Ατζέμης μιλά για τον στιγματισμό που τον ακολουθούσε στην πορεία της ζωής του και προσπαθεί να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα ζητά μια κοινωνία με αποδοχή.

Ο Νιγηριανός Ogundimu Olamide Olatunde, που διώχτηκε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και στη συνέχεια και από τη χώρα του λόγω του ότι εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία. Τέλος, ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που πέρσι φυλακίστηκε και διασύρθηκε στα ΜΜΕ λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του και μιλά για την αξία τού να έχεις σύμμαχο την οικογένειά σου σε ό,τι σου συμβεί.

Τι σημαίνει «αποδέχομαι»;

Για να αποδεχτείς, πρέπει πρώτα να έχεις τη διάθεση να ακούσεις, ύστερα να αντιληφθείς, να ενστερνιστείς και να κατανοήσεις. Όλοι έχουμε ανάγκη την αποδοχή των άλλων, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε. Όταν καταφέρουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους. Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία.

Η συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα

Στη συζήτηση συμμετέχει και o καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η εμπειρία του με τον HIV ξεκινάει με την ειδίκευσή του σε νοσοκομεία στην Αμερική, ακολουθεί με τη μεταδιδακτορική του εργασία για τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV και συνεχίζει με την επαγγελματική του διαδρομή ως καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Σωτήρης Τσιόδρας Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αντώνης Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου, Μάριος Ατζέμης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, Ερωφίλη Κόκκαλη, Ogundimu Olamide Olatunde και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Συντονισμός συζήτησης: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Η συζήτηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube.

Διαβάστε επίσης: Είναι ευάλωτοι οι άνθρωποι με AIDS στο εμβόλιο κατά της COVID-19;

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.