Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα μαντηλάκια καθαρισμού

ugra mantilakia xeria

Στην εποχή του κορονοϊού χρησιμοποιούμε κάθε είδους απολυμαντικό όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, για να φορέσουμε τη μάσκα προστασίας, πρέπει πρώτα να απολυμάνουμε καλά τα χέρια μας, όπως επίσης και όταν τη βγάζουμε από το πρόσωπό μας. Ουσιαστικά, έπειτα από οποιαδήποτε χρήση δημόσιου αντικειμένου πρέπει να χρησιμοποιούμε είτε αντισηπτικό είτε μαντηλάκια καθαρισμού.  

Η λοιμωξιολόγος dr Carla McWilliams, από το Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στη Φλόριντα, εξηγεί πως τα μαντηλάκια χεριών περιέχουν χημικά, επομένως υπάρχουν ορισμένα βήματα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε.

ygra mantilakia xeriwn

Οι συμβουλές της λοιμωξιολόγου για τη σωστή χρήση τους
  • Τηρείτε τις οδηγίες και ελέγξτε για ποια χρήση προορίζονται

Μη χρησιμοποιείτε μαντηλάκια χεριών που προορίζονται για επιφάνειες ή το αντίθετο. Τα μαντηλάκια χεριών είναι για τα χέρια, τα μαντηλάκια για τις επιφάνειες είναι για τις επιφάνειες. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να περιέχουν χλωρίνη, η οποία ενδεχομένως να βλάψει το δέρμα σας. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσεως για να γνωρίζετε σε πόση ώρα θα είναι ασφαλές ό,τι έχετε καθαρίσει με αυτά.

  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία. Τα χημικά που περιέχουν τα απολυμαντικά μαντηλάκια έχουν μια σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν, λοιπόν, τα χρησιμοποιήσετε σύντομα μετά την προμήθειά τους (και, φυσικά, με σωστό τρόπο), θα σας προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό. Αν όμως κάνετε προμήθειες για πολύ καιρό, μπορεί όταν έρθει η ώρα της χρήσης τους να έχουν μειωμένη αποδοτικότητα.

  • Αφαιρέστε πρώτα την εμφανή βρομιά

Αν το αντικείμενο (ή τα χέρια σας) που θέλετε να απολυμάνετε είναι εμφανώς βρόμικο, πρέπει πρώτα να το σαπουνίσετε. Αν πρόκειται για επιφάνεια/αντικείμενο σε κοινόχρηστο χώρο, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσεως για το σαπούνισμα.

  • Απλώστε τα καλά και μη βιάζεστε

Τα μαντηλάκια χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να δράσουν, οπότε όταν καθαρίζετε τα χέρια σας ή ένα αντικείμενο, πρέπει να καλύπτετε ολόκληρη την επιφάνεια και να αφήνετε να στεγνώσει καλά. Τρίψτε απαλά τα χέρια σας για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία.

  • Μην τα χρησιμοποιείτε δύο φορές

Τα μαντηλάκια καθαρισμού χεριών που έχετε χρησιμοποιήσει πρέπει να τα πετάξετε αμέσως σε κάδο απορριμμάτων, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεύτερη φορά και φυσικά ούτε να απολυμάνουν τα χέρια τους δύο άτομα με το ίδιο μαντηλάκι. Επίσης, αν είναι απολυμαντικά μαντηλάκια επιφανειών, να τα απορρίπτετε μαζί με τα γάντια μιας χρήσεως που πιθανώς θα φοράτε.