Το 25% του πλανήτη θα έχει προβλήματα ακοής μέχρι το 2050

προβλήματα ακοής κωφό παιδί παίζει κιθάρα

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποφέρει από προβλήματα ακοής έως το 2050, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας επιπλέον επενδύσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία.

Η πρώτη παγκόσμια έκθεση για την ακοή ανέφερε ότι οι αιτίες πολλών προβλημάτων ‒όπως λοιμώξεις, ασθένειες, γενετικές ανωμαλίες, έκθεση στον θόρυβο και επιλογές τρόπου ζωής‒ θα μπορούσαν να προληφθούν. Η έκθεση πρότεινε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο υπολόγισε ότι θα κοστίζει 1,33 δολάρια το άτομο ανά έτος. Ενάντια σε αυτό, έθεσε το ποσό σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που χάνεται κάθε χρόνο επειδή το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε σωστά.

Οι κωφοί μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες

«Η αποτυχία παρέμβασης θα είναι δαπανηρή όσον αφορά την υγεία και την ευημερία των πληγέντων και τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τον αποκλεισμό τους από την επικοινωνία, την εκπαίδευση και την απασχόληση», ανέφερε η έκθεση. Ένα στα πέντε άτομα παγκοσμίως έχει προβλήματα ακοής αυτή τη στιγμή, σημείωσε.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε: «Ο αριθμός των ατόμων με απώλεια ακοής μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 1,5 φορές τις επόμενες τρεις δεκαετίες» σε 2,5 δισ. άτομα ‒ από 1,6 δισ. το 2019. Από τα 2,5 δισ., 700 εκατ. το 2050 θα είχαν αρκετά σοβαρό πρόβλημα για να απαιτήσουν κάποια θεραπεία, πρόσθεσε ‒ από τα 430 εκατ. το 2019. Μεγάλο μέρος της αναμενόμενης αύξησης οφείλεται στις δημογραφικές και πληθυσμιακές τάσεις, ανέφερε.

Μειωμένη πρόσβαση στη θεραπεία

Ένας σημαντικός συντελεστής στα προβλήματα ακοής είναι η έλλειψη πρόσβασης στην περίθαλψη, η οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου υπάρχουν πολύ λιγότεροι επαγγελματίες διαθέσιμοι για τη θεραπεία τους. Επειδή σχεδόν το 80% των ατόμων με απώλεια ακοής ζουν σε τέτοιες χώρες, οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες με καλύτερες εγκαταστάσεις, η πρόσβαση στη φροντίδα είναι συχνά άνιση. Η έλλειψη πληροφοριών και το στίγμα γύρω από την απώλεια ακοής εμποδίζουν επίσης τους ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. «Ακόμη και μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συνήθως λείπουν οι γνώσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση της απώλειας ακοής και των αυτιών», σημείωσε.

Η έκθεση πρότεινε ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας από τη μείωση του θορύβου στους δημόσιους χώρους έως την αύξηση των εμβολιασμών για ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα, που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Συνέστησε επίσης τη συστηματική εξέταση για τον εντοπισμό του προβλήματος σε βασικά σημεία της ζωής των ανθρώπων.

Μεταξύ των παιδιών, είπε, η απώλεια ακοής θα μπορούσε να προληφθεί σε 60% των περιπτώσεων. «Εκτιμάται ότι ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται κάθε χρόνο λόγω της συλλογικής μας αποτυχίας να αντιμετωπίσουμε επαρκώς την απώλεια ακοής», ανέφερε στην έκθεση ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ενώ το οικονομικό βάρος είναι τεράστιο, αυτό που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί είναι η δυσφορία που προκαλείται από την απώλεια επικοινωνίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης που συνοδεύει την απρόσκοπτη απώλεια ακοής».

Στοιχεία από: medicalxpress.com