fbpx
Αρχική ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Καλημέρα! Ένα βιβλίο του Γιάννη Ζευγώλη
kalimera vivlio

Καλημέρα! Ένα βιβλίο του Γιάννη Ζευγώλη

Καλημέρα! Εσύ πόσο εύκολα θα τη χάριζες στον άστεγο της γωνίας, σε εκείνον που σε πλήγωσε ή στην πεθερά σου; Άραγε πόσες καλημέρες δεν είπαμε χαμένοι στην απρόσωπη καθημερινότητά μας; Πόσους ανθρώπους προσπεράσαμε, πόση μοναξιά αγένεια κι απαξίωση αναθρέψαμε; Και τι θα γινόταν αν, κάποια μέρα, συνασπίζονταν όλοι οι υπέρμαχοι της; Αν διεκδικούσαν το δικαίωμα στο να λέμε και να ακούμε την καλημέρα; Μήπως τότε η ζωή μας θα γινόταν πιο ουσιαστική; Μήπως τελικά, αυτή είναι η αλλαγή που χρειάζεται η αποξενωμένη κοινωνία που χτίσαμε; Να ναι άραγε τόσο απλό; 8 φωτεινά γράμματα, βαλμένα στη σωστή σειρά; Ας δοκιμάσουμε! Καλημέρα!

Οι άνθρωποι βρίσκουν την καλημέρα ως κάτι τόσο άσκοπο και παιδικό. Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, για να φέρει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο κάποιου. Ένα μήνυμα καλημέρας αρκεί για να δείξετε σε ένα άτομο, ότι το σκέφτεστε όταν ξυπνάτε.  Μια απλή καλημέρα έχει νόημα, μεταδίδει ότι νοιάζεστε για την ευημερία και την ευτυχία κάποιου. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, αλλά για πολλούς, είναι ο λόγος για ένα χαμόγελο.

Ένα μήνυμα καλημέρας μπορεί να μετατρέψει μια μονότονη μέρα σε μια ξεχωριστή.

Μια καλημέρα αρκεί για να δείξει ότι σκέφτεστε ένα άτομο όταν ξυπνάτε το πρωί. Μεταφέρονται πολλά ρομαντικά συναισθήματα με αυτόν τον τρόπο.  Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για πολλά πράγματα, αλλά μια γλυκιά καλημέρα από εσάς, μπορεί να ελαφρύνει το άγχος.

Ο ανθρωπισμός εξακολουθεί να υπάρχουν στην κοινωνία. Ακόμα κι αν δεν έχετε αισθήματα αγάπης για κάποιον, μπορείτε ούτως ή άλλως να του πείτε ούτως η άλλως καλημέρα. Στην πραγματικότητα, το να την ευχόμαστε, δείχνει πολλά για το ποιόν μας και μας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Στο βιβλίο του Γιάννη Ζευγώλη η σημασία της καλημέρας αναλύεται διεξοδικά.foto zevgolis

Ο συγγραφέας με έναν ιδιαίτερο επιδέξιο τρόπο πραγματεύεται την αρχή της ημέρας και το πως αυτή επηρεάζεται από ένα καλό ξεκίνημα. Η καλημέρα αποκτά επιτέλους την θέση που της ανήκει. Είναι εκείνο δηλαδή το συστατικό που “νοστιμεύει” την μέρα μας και της βάζει γερές βάσεις για την συνέχεια της!

Άθελά μας αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή ως “videogame”

Η αλλαγή προσανατολισμού των προτεραιοτήτων στις σύγχρονες κοινωνίες, οδήγησε σταδιακά στην αποξένωση των ανθρώπων.  Σε αυτόν τον κόσμο προτεραιότητα θα είχε η εικόνα των τριών διαστάσεων που θα απορροφούσε πλήρως την σκέψη και την
ανάγκη για επικοινωνία. Για την επιτυχία του σχεδίου έφθανε μία γιγαντοοθόνη
μεταμορφωμένη σε τηλεόραση στο σαλόνι, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Άθελά μας αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή ως videogame, όπου η επικοινωνία με τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον περαστικό, δεν είναι διόλου απαραίτητη. Πώς είναι όμως δυνατόν να έχουμε καλή ψυχολογική διάθεση μακριά από τους ανθρώπους;

Ο καταναλωτισμός μάς έπεισε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Έχουμε συγκεκριμένες καταναλωτικές συνήθειες που δε μας αφήνουν να σκεφτούμε, ανάμεσα στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το να πούμε «καλημέρα».
Η λέξη που κατάντησε στις μέρες μας να είναι επανάσταση κρύβει μία δύναμη που
δυστυχώς δεν έχουμε ανακαλύψει: τη δύναμη της επικοινωνίας.

Σήμερα αρκούμαστε να λέμε την καλημέρα, δίχως συναίσθημα

Αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας, γιατί τροφοδοτούμαστε με πραγματικά συναισθήματα και όχι πλασματικά μπροστά σε μία οθόνη. Σήμερα αρκούμαστε να λέμε την καλημέρα μέσα από τα social media χωρίς συναίσθημα, υποστηρίζει ο Γιάννης Ζευγώλης.

Το πολύ-πολύ να βάλουμε καμιά φατσούλα, εάν προλαβαίνουμε όσο οδηγούμε ή μιλάμε στο chat με άλλους διαδικτυακούς φίλους. Πλέον δεν ακούς καλημέρα στους δρόμους, ενώ θεωρείται εάν την πεις σε κάποιον που δε γνωρίζεις ακόμη και αγένεια. H καλημέρα, δε, σε μια δημόσια υπηρεσία ή μέσα σε ένα πολυκατάστημα
έχει καταντήσει σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα παιδιά αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν καλλιεργήσει την κοινωνικότητα που ξεκινάει από μία καλημέρα. “Οι καλημέρες που δεν άκουγα στην καθημερινότητά μου είναι ο κύριος λόγος που με οδήγησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου” τονίζει ο συγγραφέας. “Μία καλημέρα αποτελεί για μένα πυξίδα, προσανατολισμό στις σωστές προτεραιότητες, έκφανση της κοινωνικότητας, της δύναμης ότι υπάρχουμε και για τους άλλους.”

Λόγω Covid19 στην Ελλάδα αρχίσαμε να λέμε και πάλι καλημέρα

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας λόγω Covid19 στην Ελλάδα
υπήρξε επαναπροσδιορισμός των αξιών μας και αρχίσαμε να λέμε και πάλι
καλημέρα. Η επαφή με τους ανθρώπους σταμάτησε να θεωρείται κάτι δεδομένο, αυτονόητο και κεκτημένο. Η καλημέρα αποτελεί δείκτη των σύγχρονων κοινωνιών και απάντηση στην
προσπάθεια απομάκρυνσης των επόμενων γενεών από το «καθαρά ανθρώπινο».

Το βιβλίο μου «Καλημέρα!» από τις εκδόσεις Νίκας αποτελεί μία προσπάθεια να
επαναπροσδιορίσουμε την καλημέρα στη ζωή μας, απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά
οφέλη που απορρέουν από την κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας.