Τι είναι η υπερυπνία και συμβουλές για τον ύπνο

υπερυπνία γυναίκα κλείνει το ξυπνητήρι που χτυπάει

Ο υπερβολικός ύπνος ονομάζεται υπερυπνία ή «μακρύς ύπνος». Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 2% των ανθρώπων. Τα άτομα με υπερυπνία μπορεί να χρειάζονται έως και 10-12 ώρες ύπνου για να αισθάνονται ξεκούραστα.

Δεδομένου ότι η καθημερινή ζωή μπορεί να περιλαμβάνει ευθύνες που δεν επιτρέπουν πολλή ξεκούραση, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός κι αν κοιμούνται έως και 15 ώρες κάθε φορά.

Η υπερυπνία μπορεί να εμφανιστεί εάν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας. Μπορεί να μη θυμάστε όλες τις νυχτερινές σας αφυπνίσεις, όμως αυτές σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε αρκετά βαθιά και να νιώσετε ανανεωμένοι.

Η υπερυπνία ξεκινά συνήθως από την παιδική ηλικία. Εάν δεν αισθανόσασταν πάντα τόσο κουρασμένοι όπως τώρα, κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να παίξουν ρόλο. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση, το σώμα σας μπορεί να προσπαθήσει να το αντισταθμίσει με υπερβολικό ύπνο.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό ύπνο, όπως:

Επιπλοκές της υπερυπνίας

Για άτομα με υπερυπνία, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:

  • ανησυχία
  • χαμηλή ενέργεια
  • προβλήματα μνήμης.

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαταραχή του ύπνου, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Ορισμένες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τα άτομα που κοιμούνται υπερβολικά μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκινητικών ατυχημάτων.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

  • Δοκιμάστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ρυθμίζετε το σώμα σας να περιμένει να κοιμηθεί εκείνες τις ώρες.

  • Δημιουργήστε ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου

Το να αισθάνεστε άνετα θα βοηθήσει το σώμα σας να «αγκαλιάσει» τον ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε συσκότιση στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας κουρτίνες. Οι ωτοασπίδες ή μια μηχανή λευκού θορύβου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των περισπασμών.

  • Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας

Οι οθόνες υπολογιστών και τηλεφώνων εκπέμπουν αυτό που ονομάζεται μπλε φως. Τη νύχτα, αυτού του είδους το φως μπορεί να διαταράξει τον φυσικό καρδιακό ρυθμό του σώματός σας και να επηρεάσει τον ύπνο. Απενεργοποιήστε τις συσκευές και περιορίστε την έκθεσή σας στο μπλε φως δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

  • Προσέξτε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας

Η φροντίδα του εαυτού σας θα βοηθήσει τον ύπνο σας. Σκεφτείτε τι καταναλώνετε. Η καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους εάν καταναλώνεται πολύ κοντά στον ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία, αλλά στην πραγματικότητα κάνει την ποιότητα του ύπνου σας χειρότερη. Το τσάι από βότανα ή το ζεστό γάλα είναι τα καλύτερα υποκατάστατα. Η άσκηση είναι καλή για το σώμα σας, αλλά το να γυμνάζεστε ακριβώς πριν πάτε για ύπνο μπορεί πάλι να διαταράξει τον ύπνο σας.

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου

Εάν έχετε ανησυχίες για τον ύπνο σας, γράψτε τες. Συμπεριλάβετε οτιδήποτε σχετικό με τις συνήθειες και τη ρουτίνα σας, ώστε να μπορείτε να το δείξετε στον γιατρό σας. Φροντίστε να σημειώσετε πόση ώρα κοιμάστε κάθε βράδυ, πόσο ώρα χρειάζεται για να κοιμηθείτε, αν κοιμηθήκατε κατά τη διάρκεια της ημέρας και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ανάπαυση που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι σημαντικό.

Στοιχεία από: healthline.com