Οι γυναίκες είναι γενικά πιο προσεκτικές από ότι οι άνδρες. Αποφεύγουν τον κίνδυνο για παράδειγμα στη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων, σε αντίθεση με τους άνδρες. Η κομφορμιστική τους συμπεριφορά αναδεικνύεται και στον τομέα της υγείας και δη του κορονοιού.  

Οι διαφορές μεταξύ των φύλων μπορούν να συσχετιστούν και με τις διαφορές στις επιλογές της σταδιοδρομίας. Για παράδειγμα, μόνο το 36% των γυναικών που φοιτούν, επιλέγουν μια επικίνδυνη χρηματοδότηση. Αντίθετα το 57% των ανδρών που φοιτούν, προχωρούν σε επικίνδυνες χρηματοδοτήσεις.

Γυναίκες και τεστοστερόνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορές μεταξύ των φύλων στη συμπεριφορά τους.  Στους ανθρώπους, η τεστοστερόνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα κίνητρα για ανταγωνισμό και κυριαρχία. Επιπλέον μειώνει το φόβο και για αυτό ίσως έχει συσχετιστεί με εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά όπως τα τυχερά παιχνίδια και η χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε επιλογές οικονομικού ρίσκου, είναι επί του παρόντος διφορούμενα.

Μεγαλύτερη υπευθυνότητα οι γυναίκες στην πολιτική υγείας του Κορονοιού

Η αυξημένη προσήλωση των γυναικών στις πολιτικές κατά του κορονοιού, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τη χαμηλότερη ευπάθεια και τη θνησιμότητα που αντιμετώπισαν, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Δύο από τους συγγραφείς της μελέτης, που εμφανίζονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , είναι μελετητές του Πανεπιστημίου Bocconi, Vincenzo Galasso και Paola Profeta, που συνδέονται με το COVID Crisis Lab της Bocconi. Οι συγγραφείς παρατηρούν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο στις στάσεις όσο και στις συμπεριφορές τους. Τα αποτελέσματά αυτά παρουσιάστηκαν στην έρευνά τους (Μάρτιος και Απρίλιος 2020), με 21.649 ερωτηθέντες στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία.

Οι γυναίκες πιο προσεκτικές απέναντι στον Covid19

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο τείνουν να θεωρούν το COVID-19 ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε σχέση με τους άντρες (59% έναντι 48,7% το Μάρτιο και 39,6% έναντι 33% τον Απρίλιο). Συμφωνούν με τις δημόσιες πολιτικές που καταπολεμούν την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών κινητικότητας και της κοινωνικής απόστασης.  Είναι σαφώς πιο διατεθειμένες να ακολουθήσουν κανόνες σχετικά με το COVID-19 (88,1% έναντι 83,2% το Μάρτιο και 77,6% έναντι 71,8% τον Απρίλιο).

Σε βάθος χρόνου και τα δύο φύλα συμμορφώνονται όλο και λιγότερο με τους κανόνες

Το μερίδιο των ατόμων που συμμορφώνονται με τους κανόνες μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Από το 85,8% των γυναικών και το 81,5% των ανδρών το Μάρτιο, τα ποσοστά έπεσαν σε 70,5% στις γυναίκες και 63,7% στους άνδρες, τον Απρίλιο. Το μεγάλο χάσμα βέβαια, μεταξύ των φύλων παραμένει.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετίζονται με συμπεριφορές που χρησιμεύουν στην προστασία προς τους άλλους ανθρώπους. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ο  βήχας στο εσωτερικό του αγκώνα, η χρήση μάσκας και τα τεστ του Covid19.

Τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο υπεύθυνα στην πολιτική υγείας

Tα παντρεμένα άτομα παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα άγαμα. Οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι επίσης γνωστό ότι είναι πιο κομφορμιστές από τους ανύπαντρους.  Παντρεμένα ζευγάρια που ζουν μαζί και μοιράζονται τις απόψεις τους έχει κοινή στάση απέναντι στον Κορονοιό. Βέβαια αυτή η στάση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, εάν οι άνδρες και οι γυναίκες εκτίθενται στην ίδια ροή πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.

Στοιχεία από: medicalxpress.com pnas.org