Ευρεία σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , την συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και ανωτέρων στελεχών Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έδειξε την πρόθεσή της να υλοποιήσει την κορυφαία δέσμευσή της για την «αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς», δέσμευση που επανειλημμένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει τονίσει πως βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των προβλημάτων του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου παρεμβαίνοντας ανέφερε  ότι ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΠΦΣ για την επίλυση του προβλήματος.

Στην σύσκεψη τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου που επεσήμανε πώς οι εταιρείες φροντίζουν για τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να εξευρεθεί το στοιχείο των μη εκτελεσμένων συνταγών.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης αναφέρθηκε στα «χαλαρά» κριτήρια αδειοδότησης των φαρμακαποθηκών και ζήτησε τον ακριβή προσδιορισμό από τον ΕΟΦ του ελλειπτικού φαρμάκου .

Ο κ. Βαλτάς  τόνισε ότι ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για το θέμα  και  ότι παρόμοια συνάντηση θα γίνει άμεσα και με τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκών.

Η σύσκεψη ήταν παραγωγική καθώς υπήρξε η διαβεβαίωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι καλύπτουν τις ανάγκες της εκτελεσμένης συνταγογράφησης, των συνταγών δηλαδή που εκτελέστηκαν συν ένα επιπλέον 10-15%.

Σημαντικό για τον κ. Βαλτά είναι και το γεγονός ότι προχωρά και βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της η ηλεκτρονική διασύνδεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να τροφοδοτείται ο ΕΟΦ με εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τον βοηθούν να γνωρίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Με τη βοήθεια και της ΗΔΙΚΑ θα υπάρξει η δυνατότητα και ο γιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει, όταν συνταγογραφεί ποιο φάρμακο είναι ελλειπτικό ή είναι υπό περιορισμό, και επομένως θα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί να συνταγογραφήσει κάποιο άλλο στη θέση του ελλειπτικού ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής του.

Ο κύκλος των συναντήσεων όπως άλλωστε θεωρεί αναγκαίο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ θα κορυφωθεί με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας  προκειμένου να εξαλειφθεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική αγορά και ταλαιπωρεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους φαρμακοποιούς .

Εκ μέρους του ΣΦΕΕ παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Μάριος  Κοσμίδης, Μιχάλης Χειμώνας. Από τον ΕΟΦ εκτός της παρέμβασης του προέδρου κ. Δημήτρη Φιλίππου παραβρέθηκε η κ. Παντελία Γκούρα. Από τις εταιρείες έδωσαν το παρών στη συνάντηση η κ. Κατερίνα Κατωπόδη (ASTELLAS), η κ. Σταυρούλα  Κοτταρίνου και οι κ.κ. Μιχάλης Μιχαλούτσος (MERCK- MSD), Νίκος  Σκονδρέας (NOVARTIS), Παύλος Παπαδάτος (SERVIER), Χάρης Σεφεριάδης (LEO), Γ. Βασιλόπουλος (GALENICA), Γιώργος Καλομοίρης  (TAKEDA), Δημ. Λε Μπολόκ, Φίλιππος Μουχελής (SANOFI).

Από τον ΠΦΣ συμμετείχαν οι κ.κ. Σεραφείμ Ζήκας, Ιωάννης Δαγρές, Στέλιος Καλογερόπουλος, Τάκης Φράγκος, Αθανάσιος Κουτσούκης, Κωνσταντίνος Κούβαρης, Αθανάσιος Παπαθανάσης  και Νίκος Φουτούλης.