Έρευνα: Σχέση της προσωπικότητας με την μακροζωία

έρευνα προσωπικότητα γυναίκα χαμογελά

Πρωτοποριακή έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέει άμεσα την προσωπικότητα με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη ρίχνει φως στο γιατί οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ενσυνείδητοι τείνουν να ζουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Brain, Behavior and Immunity», έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει έναν προηγουμένως άγνωστο ρόλο στη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του μακροπρόθεσμου κινδύνου θανάτου.

«Η προσωπικότητα είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου και παρατηρείται σε πολλές ερευνητικές μελέτες διεθνώς», εξήγησε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δρ Páraic Ó Súilleabháin, από το Τμήμα Ψυχολογίας και Έρευνας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ της Ιρλανδίας.

Προσωπικότητα και καλή υγεία

«Η προσωπικότητά μας είναι κρίσιμης σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας έως τη συσσώρευση του αντίκτυπου του πώς σκεφτόμαστε, νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε σε όλη τη ζωή μας. Είναι επίσης όλο και πιο εμφανές πόσο σημαντική είναι η προσωπικότητα για τη μακροχρόνια υγεία μας και την προκύπτουσα μακροζωία. Για παράδειγμα, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που θεωρούν πως η υπευθυνότητα, η οργάνωση και ο αυτοέλεγχος δεν είναι σημαντικά, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποια βιολογική λειτουργία είναι υπεύθυνη γι’ αυτή τη σχέση», πρόσθεσε ο δρ Ó Súilleabháin.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν εάν δύο βιολογικοί δείκτες που είναι κεντρικοί στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, ήθελαν να ελέγξουν εάν η ιντερλευκίνη-6 και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδεχόμενη νοσηρότητα, μπορούν να εξηγήσουν πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας σχετίζονται με το πόσο καιρό ζούμε. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη της Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες, που διεξήχθη σε 957 ενηλίκους που εξετάστηκαν για περίοδο 14 ετών.

Ο δρ Ó Súilleabháin εξήγησε: «Βρήκαμε ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που βαθμολογούν υψηλότερα το χαρακτηριστικό της ενσυνείδησης ζουν περισσότερο είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ειδικά λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ενός βιολογικού δείκτη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6. Υπάρχουν πιθανώς περαιτέρω βιολογικοί μηχανισμοί που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, οι οποίοι θα δώσουν μια σαφέστερη εικόνα όλων των διαφορετικών τρόπων που οι προσωπικότητές μας είναι τόσο κρίσιμες για τη μακροχρόνια υγεία μας».

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και προσδιορίζουν πρώτη φορά ότι ένας υποκείμενος βιολογικός δείκτης συνδέει άμεσα την προσωπικότητα με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια ευκαιρία για μελλοντικές παρεμβάσεις για την αύξηση της μακροζωίας και της υγείας μας σε όλη τη διάρκεια ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Súilleabháin.

Στοιχεία από: medicalxpress.com