Αριστερόχειρες: Πλεονεκτήματα και ψυχικές διαταραχές

αριστερόχειρες γυναίκα αριστερόχειρας πίνει καφέ και γράφει

Οι αριστερόχειρες συχνά παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι δεξιόχειρες αποτελούν την πλειονότητα από την παλαιολιθική εποχή, σύμφωνα με ευρήματα των επιστημόνων. Στις δυτικές χώρες οι αριστερόχειρες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού. 

Τα έμβρυα αρχίζουν να κινούν τα χέρια τους περίπου στις πρώτες 9-10 εβδομάδες της κύησης. Στις αρχές του δεύτερου τριμήνου κύησης, τα μωρά δείχνουν σαφή προτίμηση για το πιπίλισμα του ενός αντίχειρα από τον άλλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γονείς πιθανότατα θα παρατηρήσουν το χέρι προτίμησης του παιδιού τους στην ηλικία των 2 ή 3 ετών. Πολλά παιδιά συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια σε διαφορετικές δραστηριότητες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα πλεονεκτήματα των αριστερόχειρων 

Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει τους μυς στην αριστερή πλευρά του σώματος και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες της μουσικής και του χορού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αριστερόχειρες συχνά διακρίνονται στα δημιουργικά επαγγέλματα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι σημειώνουν υψηλότερες βαθμολογίες σε μαθήματα που αφορούν τη συγγραφή.

Οι αριστερόχειρες φαίνεται να πλεονεκτούν σε αθλήματα όπως η πυγμαχία και η ξιφασκία, όπου μπορεί να εκπλήξουν τους αντιπάλους τους που είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν κυρίως δεξιόχειρες. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται λιγότερο στο αθλητικό ταλέντο τους και περισσότερο στα πρακτικά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι είναι συχνά περισσότερο απρόβλεπτοι.

Αριστερόχειρες και ψυχικές διαταραχές

Υπάρχει μια έντονη συσχέτιση μεταξύ των αριστερόχειρων και κάποιων ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και θολωμένη σκέψη. Πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ισχυρή σχέση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κίνηση των χεριών και στο πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν αλλαγές στη διάθεση αλλά και στην πρόκληση ανησυχίας και νευρικότητας. Ακόμη είναι συχνότερο το άγχος και η συνεχής ανησυχία.

Mελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ το 2013 διαπίστωσε ότι το 11% των ασθενών με διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, ήταν αριστερόχειρες. Αυτό είναι παρόμοιο με το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, οπότε δεν υπήρξε αύξηση των διαταραχών της διάθεσης σε εκείνους που ήταν αριστερόχειρες. Ωστόσο, όταν μελετούσαν ασθενείς με ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η σχιζοειδής διαταραχή, το 40% των ασθενών ανέφεραν ότι γράφουν με το αριστερό τους χέρι.

Μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Traumatic Stress» εξέτασε ένα μικρό δείγμα περίπου 600 ατόμων με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Οι αριστερόχειρες σημείωσαν σημαντική συσχέτιση με PTSD. Μέσα από τις έρευνες έγινε εμφανής η συσχέτιση που έχουν οι αριστερόχειρες με τις ψυχικές διαταραχές.

Αριστερόχειρες και αλκοόλ

Μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο «The British Journal of Health Psychology» έδειξε ότι οι αριστερόχειρες ανέφεραν πως καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι οι δεξιόχειρες. Οι 27.000 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αλκοολικοί.

Διάσημοι αριστερόχειρες

Τέσσερις από τους έξι πιο πρόσφατους Προέδρους των ΗΠΑ ήταν αριστερόχειρες:

  • Ρόναλντ Ρίγκαν
  • Τζορτζ Χ. Ο. Μπους
  • Μπιλ Κλίντον
  • Μπαράκ Ομπάμα

Άλλοι διάσημοι που χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι είναι η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τομ Κρουζ, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Στοιχεία από: webmd.com healthline.com