Τέσσερις στους δέκα δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά τη χρήση δημόσιων αντικειμένων

mpanio-xeria-plisimo

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Τέσσερις στους δέκα νέους άνδρες δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά τη χρήση δημόσιων αντικειμένων, όπως τα πλήκτρα των ΑΤΜ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι πιθανότερο να υιοθετούν αυτή την τακτική απ’ ό,τι οι γυναίκες. Σε όλες τις ηλικίες, το 15% δεν ασχολείται με την υγιεινή των χεριών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Απείθαρχοι οι νέοι άνδρες

Το συμπέρασμα της έρευνας κατέληξε στο ότι παρόλο που υπάρχει μεγάλη ενημέρωση για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο Covid-19, πολύς κόσμος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα ιδιαιτέρως απείθαρχοι (ή πιο ριψοκίνδυνοι) είναι οι νέοι και άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Κατ’ αυτήν, 4.817 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ κλήθηκαν να απαντήσουν σε στοιχειώδη ερωτήματα για την υγιεινή των χεριών. Τα ερωτήματα αφορούσαν ουσιαστικά το πόσο συχνά σαπουνίζονται ή απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν ακουμπούν κοινόχρηστες επιφάνειες/αντικείμενα.

plisimo-xeria-andras

Τέτοιου είδους επιφάνειες ή αντικείμενα είναι:
  • Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ)
  • Τα καρότσια στα σούπερ μάρκετ
  • Οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Ο ρόλος της ηλικίας

Οι απαντήσεις έδειξαν πως, υπό αυτές τις συνθήκες, το 15% των ερωτηθέντων σαπουνίζουν ή απολυμαίνουν τα χέρια τους από «μερικές φορές» έως «ποτέ». Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ηλικίας 18-24 ετών πλησιάζει το 40%. Και αυτό διότι:

  • Λιγότερο από το 65% είπαν ότι σαπουνίζουν συχνά τα χέρια τους όταν αγγίζουν κοινόχρηστα αντικείμενα
  • Λιγότερο από το 60% είπαν ότι απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους υπό τις ίδιες συνθήκες
Η συχνότητα της καλής υγιεινής των χεριών αυξάνεται κατ’ αναλογία με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες άνω των 65 ετών:
  • Περισσότερο από το 83% των ερωτηθέντων είπαν ότι σαπουνίζουν τα χέρια τους, μετά το άγγιγμα κοινόχρηστων αντικειμένων σε δημόσιους χώρους
  • Περισσότερο από το 73% είπαν ότι απολυμαίνουν τα χέρια τους

andras-xeria-plusimo

Το οικονομικό επίπεδο και οι προσωπικές απόψεις για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός επίσης φάνηκε να παίζουν ρόλο. Όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα των συμμετεχόντων, τόσο πιθανότερο ήταν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής των χεριών.

Αντίστοιχα, όσο περισσότερο ανησυχούσαν από την πορεία της πανδημίας, τόσο συχνότερα δήλωσαν πως πλένουν και απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις οι άνδρες ήταν εκείνοι που συχνότερα έκαναν «τα στραβά μάτια» στο θέμα της υγιεινής των χεριών. Συνολικά είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να σαπουνίζουν ή να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους κατά την επαφή τους με αντικείμενα υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες ύστερα από την έρευνα ζήτησαν να τοποθετηθούν δίπλα στα ΑΤΜ αντισηπτικά ώστε όλοι να απολυμαίνουν τα χέρια τους.