Έρευνα: Τα μήλα μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

μήλα εγκέφαλος κόκκινα και κίτρινα μήλα και σύκα

Οι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε μήλα και άλλα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής νέων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία ενδέχεται να έχουν πολύ θετική επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο «Stem Cell Reports».

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, τα λεγόμενα φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια ή η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) στο πράσινο τσάι, μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Τα μήλα συμβάλλουν στη νευρογένεση

Οι ερευνητές Τάρα Λουίζ Γουόκερ, στο University of Queensland της Αυστραλίας, και Γκερντ Κέμπερμαν, στο German Center for Neurodegenerative Diseases, στη Δρέσδη της Γερμανίας, και άλλοι συνεργάτες διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις φυτοθρεπτικών συστατικών από τα μήλα διεγείρουν τη δημιουργία νέων νευρώνων, μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση. Η μελέτη έδειξε ότι τα βλαστικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια, από εγκεφάλους ενήλικων ποντικών, δημιούργησαν περισσότερους νευρώνες και προστατεύονταν από τον κυτταρικό θάνατο όταν προστέθηκαν στις καλλιέργειές τους η κουερσετίνη ή διυδροξυδιαβοϊκό οξύ (DHBA), φυτοθρεπτικό συστατικό που απαντάται συνήθως στα μήλα.

Μεταγενέστερες δοκιμές σε ενήλικα ποντίκια έδειξαν ότι σε ξεχωριστές δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και δημιούργησαν περισσότερους νευρώνες όταν στα ποντίκια δόθηκαν υψηλές δόσεις κουερσετίνης ή DHBA. Οι επιδράσεις που υπήρξαν στη νευρογένεση ήταν συγκρίσιμες με τις επιδράσεις που παρατηρούνται μετά τη σωματική άσκηση ένας γνωστός παράγοντας που οδηγεί στη νευρογένεση.

Θαυματουργές οι φυσικές ενώσεις των φρούτων

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι φυσικές ενώσεις στα φρούτα, όπως η κουερσετίνη, η DHBA και πιθανώς άλλες, μπορεί να δράσουν όλες μαζί και να προωθήσουν τη νευρογένεση και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου όταν χορηγούνται σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Βεβαίως, θα απαιτηθούν μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστεί εάν αυτά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορούν όντως να βελτιώσουν τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία και σε ανθρώπους.

Στοιχεία από: medicalxpress.com