Λεβάντα: Ιδιότητες και οφέλη

λεβάντα οφέλη ιδιότητες γυναίκα περπατάει σε λιβάδι με λεβάντες

Η λεβάντα είναι ένα βότανο με πολλές ιδιότητες και οφέλη. Χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας. Επίσης, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της άνοιας και του πόνου έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Στα τρόφιμα και τα ποτά, η λεβάντα χρησιμοποιείται ως συστατικό γεύσης. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα και ως συστατικό αρώματος σε σαπούνια, καλλυντικά, αρώματα και ποτ πουρί.

Η λεβάντα περιέχει ένα λάδι που φαίνεται να έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και οφέλη και μπορεί να χαλαρώσει τους μυς. Φαίνεται επίσης να έχει αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά αποτελέσματα.

Χρήσεις και αποτελέσματα

  • Ανησυχία. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο λεβάντας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με άγχος. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η αρωματοθεραπεία με έλαιο λεβάντας ή το μασάζ αρωματοθεραπείας βελτιώνει το άγχος.
  • Κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ότι η αρωματοθεραπεία λεβάντας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με κατάθλιψη. Η λήψη παρασκευασμάτων λεβάντας από το στόμα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ενώ η λήψη της φαίνεται να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματική από το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ιμιπραμίνη, η λήψη των δύο σε συνδυασμό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη λήψη μόνο του φαρμάκου.
  • Εμμηνορροϊκές κράμπες (δυσμηνόρροια). Τα μασάζ με έλαιο λεβάντας μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την εμμηνόρροια σε μερικές νέες γυναίκες καλύτερα από τα κανονικά μασάζ. Επίσης, η εισπνοή λαδιού λεβάντας τις πρώτες τρεις ημέρες της εμμήνου ρύσεως φαίνεται να μειώνει τον πόνο στο στομάχι και την πλάτη σε γυναίκες με έντονο πόνο.
  • Πόνος έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η εισπνοή του αρώματος της λεβάντας, ενώ γίνεται λήψη παυσίπονων ενδοφλεβίως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις γυναίκες έπειτα από καισαρική. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η εισπνοή λεβάντας για τρία λεπτά κάθε έξι ώρες μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ανάγκη χρήσης ακεταμινοφαίνης ύστερα από αμυγδαλεκτομή σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Λεβάντα και πιθανά οφέλη και ιδιότητες

  • Κούραση. Έρευνα δείχνει ότι η εισπνοή λαδιού λεβάντας για 15-20 λεπτά δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μειώνει την κόπωση σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για νεφρική νόσο. Ωστόσο, η εισπνοή λεβάντας λιγότερο συχνά ή για λιγότερο χρόνο μπορεί να μη λειτουργεί.
  • Υψηλή πίεση του αίματος. Έρευνα δείχνει ότι η χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας, λεμονιού και ylang ylang για αρωματοθεραπεία μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση, αλλά όχι τη διαστολική σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Αϋπνία. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση λαδιού λεβάντας σε έναν ψεκαστήρα όλη τη νύχτα, ή σε γάζα, δίπλα στο κρεβάτι, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους με ήπια αϋπνία να κοιμηθούν καλύτερα. Ωστόσο, η αρωματοθεραπεία με έλαιο λεβάντας δεν φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται στα νοσοκομεία.
  • Ημικρανία. Έρευνα δείχνει ότι το τρίψιμο 2 ή 3 σταγόνων ελαίου λεβάντας στο πάνω χείλος και η εισπνοή τους μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας και τη ναυτία και να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του πονοκεφάλου.

Στοιχεία από: webmd.com