Έρευνα: Μειώνει η φαρμακευτική κάνναβη την αρτηριακή πίεση;

κάνναβη αρτηριακή πίεση

Μια νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Negev (BGU) και του συνεργαζόμενου Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σορόκα δείχνει ότι η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένους ενηλίκους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «European Journal of Internal Medicine», είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στην επίδραση που έχει η κάνναβη στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και τις μεταβολικές παραμέτρους σε ενηλίκους 60 ετών και άνω με υπέρταση.

H χρήση φαρμακευτικής κάνναβης όλο και αυξάνεται

«Οι ηλικιωμένοι ενήλικοι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά τα στοιχεία για την καρδιαγγειακή ασφάλεια αυτού του πληθυσμού είναι λιγοστά», λέει ο δρ Ran Abuhasira της Σχολής Επιστημών Υγείας της BGU, μιας από τις κορυφαίες ιατρικές σχολές του Ισραήλ. «Αυτή η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειάς μας να παρέχουμε κλινική εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της κάνναβης με την πάροδο του χρόνου».

Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας 24ωρη περιπατητική παρακολούθηση της αρτηριακής τους πίεσης, εξετάσεις αίματος και μετρήσεις της υγείας του σώματός τους ‒ τόσο πριν όσο και τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας με κάνναβη.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση στις τιμές της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, με το χαμηλότερο σημείο να καταγράφεται τρεις ώρες μετά τη χρήση κάνναβης είτε από το στόμα, μέσω εκχυλισμάτων ελαίου, είτε μέσω καπνίσματος. Οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πιο σημαντικές αλλαγές τη νύχτα.

«Η έρευνα πάνω στη φαρμακευτική κάνναβη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και η BGU βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αξιολόγησης της κλινικής της χρήσης βάσει επιστημονικών μελετών», αναφέρει ο Doug Seserman, διευθύνων σύμβουλος των American Associates και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Negev. Και συνεχίζει: «Αυτή η νέα μελέτη είναι μία από τις πολλές που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την BGU σχετικά με τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης».

Στοιχεία από: medicalxpress.com