Αποτοξίνωση οργανισμού με λεμόνι: Ποια η αλήθεια;

αποτοξίνωση με λεμόνι - λεμόνι που βρέχεται με νερό

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για αποτοξίνωση του οργανισμού είναι η νηστεία για αρκετές μέρες σε συνδυασμό με λεμόνι με νερό. Υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση από αρκετούς ανθρώπους ότι ο συνδυασμός αυτός θα «καθαρίσει» τα όργανα και θα ενισχύσει τη λειτουργία τους. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η αποτοξίνωση του οργανισμού όμως μπορεί να επιτευχθεί όντως με λεμόνι, νερό και νηστεία;

Η αποτοξίνωση με λεμόνι λειτουργεί; 

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν όντως να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα και να έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι η απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα αποτρέπει φυσικά τις τοξίνες από το σώμα και το προστατεύει.

Πώς αποτοξινώνεται το σώμα

Το σώμα διασπά και αφαιρεί αποτελεσματικά τις επιβλαβείς τοξίνες, όπως το αλκοόλ, τα βακτήρια και τις διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες. Το παχύ έντερο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή και τα διανέμει στο αίμα. Το σώμα αποβάλλει τα υπόλοιπα συστατικά ως στερεά απόβλητα.

Το συκώτι είναι ένα από τα κύρια όργανα του σώματος για την αποτοξίνωσή του. Βοηθά στον καθαρισμό του αίματος και στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών. Τα νεφρά, με τη σειρά τους, φιλτράρουν το αίμα για να απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες και να διασφαλίσουν ότι το σώμα έχει αρκετό νερό. Οι πνεύμονες απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα και το τροφοδοτούν με οξυγόνο.αποτοξίνωση με λεμόνι λεμόνια μέλι και μπαχαρικά

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης με λεμόνι

Παρόλο που η αποτοξίνωση με λεμόνι μπορεί να μην ενισχύσει την απομάκρυνση των τοξινών, ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται αναζωογονημένοι λίγο μετά την έναρξή της. Είναι πιθανό η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, επειδή περιορίζονται σημαντικά οι θερμίδες που λαμβάνονται. Μελέτη διαπίστωσε ότι η αποτοξίνωση με λεμόνι, διάρκειας 7 ημερών, οδήγησε σε μείωση του σωματικού λίπους σε υπέρβαρες γυναίκες. Τα πρόσθετα οφέλη του λεμονιού περιλαμβάνουν αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, καλίου. Σημειώστε επίσης ότι όταν καταναλώνετε νερό με λεμόνι μαζί με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, το σώμα καταφέρνει να τον απορροφήσει με μεγαλύτερη επιτυχία.

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης λεμονιού περιλαμβάνει την αντικατάσταση των γευμάτων με ένα μείγμα που φτιάχνεται από:

  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου
  • μισή κουταλιά πιπέρι καγιέν
  • 330 ml νερό

Ένα άτομο μπορεί να κάνει αποτοξίνωση με λεμόνι για μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι ευκολότερο να κόψουν τα στερεά τρόφιμα σταδιακά τις πρώτες ημέρες πριν τα αντικαταστήσουν πλήρως με υγρή μορφή.

Στοιχεία από: medicalnewstoday.com healthline.com